АКТУЕЛНО:

У Приједору обиљежено 80 година од оснивања логора Циглана

У Приједору је обиљежена 80. годишњица од оснивања логора Циглана и 79. годишњица од ослобођења логора у Другом свјетском рату.

Логор Циглана налазио се на периферији тадашњег Приједора.

Формиран је у другој етапи чишћења становништва са Козаре у званичној операцији Западна Босна.

Кроз логор Циглана прошло је више од 14.000 српских цивила током офанзиве њемацких и усташких снага на Козару 1942. године.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да су кроз логор прошли углавном српски цивили током – старци, жене и дјеца док су мушкарци одмах са капије одвајани и одвођени пут Јасеновца и других стратишта одакле се никада нису вратили.

Новак Вучковац из села Горња Бистрица био је у овом логору са мајком, двије сестре и два брата.

– Имао сам тада осам година и свега се сјећам, и кад је старији побјегао. Било је пуно дјеце, били смо гладни и био је ту један из села који је имао кола и волове и он је шетао около и купио мртву дјецу и гонио негдје тамо – прича Вучковац.

Потомак преживјелих логораша Славиша Књегињић рекао је да су у логору Циглана убијани људи и да се о томе послије ћутало.

– Ја као дијете нисам знао за овај логор све док ми родитељи нису рекли – каже он.

Вршилац дужности начелника градског Одјељења за борачко инвалидску заштиту Ранко Колар истакао је да и ово мјесто свједочи о страдању народа Козаре и Поткозарја у Другом свјетском рату, те да се историја не смије заборавити.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар