Сjећање на убиство 487 Срба из Грубишног Поља

Из Удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке, које чува сјећање на побијене Србе током периода Независне Државе Хрватске /НДХ/, напомињу да се сутра навршава 81 година како су усташе у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године ухапсиле 504 Србина са Котара Грубишно Поље и у јулу их ликвидирали у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг.

У саопштењу Удружења се подсјећа да су усташе у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године ухапсиле 504 Србина, од којих је 487 убијено у јулу те године.

“Под изговором да Срби из Грубишног Поља спремају `ђурђевдански устанак` из Загреба је возом у Грубишно Поље стигло око 120 хрватских усташа, предвођених шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и усташким емигрантом Еугеном Дидом Кватерником”, додаје се у саопштењу.

Усташе су, како се наводи, стигле на иницијативу жупника Петра Сивјановића, а у договору са тамошњим усташким “логорником”, адвокатом Лујом Стахуљаком и “предстојником” Зориславом Микићем у својим домовима ухапшена су 504 Србина.

Након што су тучени и понижавани, ноћ су провели у згради тадашње основне школе, а сутрадан су превезени сточним вагонима у “Загребачки збор”, данашњи студентски центар, а потом у логор “Даница” код Копривнице, чији су били први затвореници.

Крајем јуна 1941. године превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана.

“Они који су преживјели тај пакао у каменој пустињи током јула су превезени у потпалубљу брода у увалу Рођанка, јужно од Карлобага, а одатле везаних руку су тјерани пјешке преко Башких Оштарија до села Ступачиново гдје су побијени у некој од пет крашких јама у које су бацани”, наглашава се у саопштењу.

Из Удружења “Јадовно 1941” наводе да су на жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале спомен-плочу која је уништавана 1971. и 1991. године и тек недавно обновљена.

Извор: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар