Помен за 88 Срба ексхумираних из једне од седам гробница у Броду

У Броду је служен помен за 88 Срба ексхумираних из једне од седам гробница у којима су пронађени посмртни остаци 286 српских цивила, бораца и војника ЈНА убијених 1992. године.

Кроз 10 логора на подручју општине Брод прошло је више од 2.000 Срба.

Тијела 286 српских цивила, бораца и војника ЈНА након свирепих убистава завршила су у једној од седам масовних гробница. Сваки долазак на градско гробље за Ружицу Јефтић је болан. У сузама прича да се њеном осамнаестогодишњем сину Мирославу сваки траг губи 09. маја 1992. године. Након 27 година, пронашла је само његову доњу вилицу.

– Кад је ова гробница отварана 1993. године ја сам нон стоп, сваки трећи дан долазила овдје када је било ископавање, лично сам се суочила са патологом Станковићем – прича Ружица Јефтић.

За посмртним остацима сина Томислава, Босиљка Кршић још трага. Једина јој је жеља да пронађе бар дио тијела, да га достојанствено сахрани.

– Мени је било битно да ја знам гдје је он, гдје год дођем палим свијећу, а нема његових костију. Тај ко је то направио, ако је и сада жив, он не може мирно живјети – рекла је Босиљка Кршић.

Више од 2.000 Срба је прошло кроз логоре у овој општини. Поред Брођана страдали су Срби из Дервенте, Модриче, те са подручја општине Оџак. За ове злочине нико није одговарао.

– Пуних 29 година, још нико није процесуиран од тих ратних злочинаца, који су починили сва ова злодјела, али ево кажемо правда је можда спора, али је достижна – истиче предсједник Предсједништва Борачке организације, Зоран Видић.

Истакнуто је да су злочини почињени у Броду, још један доказ да правосуђе БиХ не ради свој посао, јер се злочини над Србима игноришу или се починиоцима изричу тек минорне казне.

– Невјероватна је чињеница и данас послије 30 година, да је било у плану да се цијели град претвори у логор. Свједоци сте, ево 10 логора је било на подручју општине Брод и изузетно велики број цивилних жртава – додаје начелник општине Брод, Зоран Видић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар