ОДРЖАНО 4. БАНИЈСКО ПЛЕТЕНО КОЛО: Док чувамо обичаје чувамо и Крајину

Завичајно удружење Банијаца и пријатеља Баније је 10. новембра 2018. године у сали Културног центра Угриновци уприличило по четврти пут манифестацију “Банијско плетено коло” на којој је ове године учествовало око 180 извођача.

Сала је била претијесна за све оне који су хтјели да уживају у српским фолклорним играма и пјесмама коју су ове вечери изводила културно умјетничка друштва и пјевачке групе из Србије, а посебну пажњу изазвао је наступ домаћег КУД Седмица из Угриноваца, као и драгих гостију који су дошли из завичаја СКД „Просвјета“ из Петриње, Костајнице и Двора.

Скуп је поздравио домаћин Мирослав Ковјанић, предсједник Завичајног удружења Банијаца и пријатеља Баније. Он се захвалио свима који су дошли, као и свима онима који су помогли реализацију ове манифестације.

– Ово није само наша манифестација, већ и ваша. Ова препуна сала нам даје вољу, подстрек, елан да радимо још више и да се што више окупљамо, дружимо и помажемо једни другима. Само тако Крајина ће опстати и никад неће бити заборављена – рекао је Ковијанић и истакао жељу да и млађе генерације чувају културу, обичаје и традицију.

– Лијепо је знати туђе, али много је важније не заборавити своје. Управо овим желим да оживимо наш крај, сјећање откуд смо протјерани, а исто тако да поручимо нашима у Крајини да нису и да неће бити заборављени – рекао је Ковијанић посебно поздрављајући оне који су на овај скуп дошли из Петриње, Костајнице, Двора и Војнића.Овај скуп је поздравио и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је истакао да је Удружење Банијаца са својим предсједником Мирославом Ковијанићем једно од најактивнијих који својим констатним радом и великим бројем активности дају огроман допринос у очувању крајишке културе, традиције и обичаја.

– Никад не смијемо да заборавимо, ко смо, што смо и одакле смо поријеклом. Своју дјецу морамо да учимо да смо вијековима живели на подручју Крајине и да је то наш крај. Нико не зна шта ће вријеме донијети једнога дана – рекао је Миодраг Линта пожељевши учесницима и гостима сваку срећу.

У програму су учествовали ЖПГ Банија – Београд, фолклорна секција Банија – Београд, МПГ Петрова гора – Београд,   ЖПГ  Петрова гора – Београд,  МПГ    Банија – Београд, СКД Просвјета Костајница, Славонија у срцу – Београд, КУД Седмица – Угриновци,  МПГ Банија – Суботица,   ЖПГ  Ђока Павловић – Београд,   МПГ   Завичај – Банија – Мајур, Шабац,  КУД Бусије,  ЖПГ  Пригревица, СКД Просвјета Петриња, СКД Просвјета Петриња.

Програм је врло надахнуто водила Мира Јанузовић која је у име домаћина упутила захвалност присутним представницима МЗ Угриновци,  Комесаријата за избеглице града Београда, Коалиције удружења избјеглица, Удружења Банијаца из Новог Сада, Суботице, Удружења “Никола Тесла” – Пландиште, Завичајног клуба Кордунаша.

ТЕКСТ И ФОТО: М. ШАПИЋ

Нема коментара

Напишите коментар