АКТУЕЛНО:

Основна школа Бранко Радичевић на Бусијама званично отворена 1. септембра

Весео је освануо 1. септембар на Баусијама. Школа која је изграђена на земљишту које је уступила Православна црква коначно је отворила своја врата, и ђаци су сјели у школске клупе, на њихову велику радост, али и на радост родитеља, који су дуги низ година дјецу морали возити у Батајницу или Угриновце у школу.

Школа ће радити као издвојено одјељење ОШ „Бранко Радичевић” из Батајнице. Ради се о модерном објекту који се простире  на око 2.000 квадрата и има сопствени систем централног гријања, седам учионица опште намјене, библиотеку, учионицу за продужени боравак, кабинете за информатику, зборницу, кухињу, трпезарију, фискултурну салу и друге просторије.

Владика сремски Василије са свештеницима је освештао школу, а овом великом догађају су присуствовали  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градски секретар за образовање и дјечју заштиту Славко Гак, предсједник oпштине Земун Дејан Матић и државни секретар Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић као и народни посланик Миодраг Линта.

Директорица школе Љиљана Мијић нагласила је да је поносна што је као крајишко дијете први директор школе у Бусијама.

– Драги ученици сада сте на своме и имаћете више времена за дружење и разоноду. Поносни смо на све што смо заједно остварили, а родитељи су наши партнери и овом приликом бих им поручила, да им управа школе стоји увијек на располагању, наша срца заједно куцају. Жеља нам је да сваком дјетету помогнемо да нађе свој пут.

Предсједник ГО Земун се захвалио родитељима на стрпљењу да се објекат заврши.

– Срећан сам што ће послије толико година и ђаци у Бусијама имати своју школу, захваљујући владики, свештенству. Захваљујем се и предсједику Александру Вучићу који је имао жељу и намјеру да дође овдје данас, али је спријечен јер још увијек трају разговори у Словенији.

Градски секретар за образовање и дјечју заштити Славко Гак се присјетио велике ангажованости проте Милорада који је безброј пута ишао у Секретаријат и ургирао да се школа сагради и отвори.

– Када год бих отворио врата, он је био ту, инсистирао да се учини што више како би дјеца на Бусијама добила школу.  Данас видим колико је важно и предивно што је школа отворена.

Др Душан Кићовић државни секретар за образовање је нагласио да образовање мора да буде квалитетно и свима доступно.

– Подршка дјеци и њиховим породицама током раног дјетињства постављена је као приоритет Владе Републике Србије. У складу са тим данас на задовољство свих нас отварамо нову школу у вашем крају.

Директорка се захвалила народном посланику Миодрагу Линти на ангажованости и помоћи коју је пружио како би дјеца Бусија сјела у клупе нове школе од ове школске године.

 

Зашто основна школа на Бусијама не носи име Сава Мркаљ?

На друштвеним мрежама се претходних дана расправљало и коментарисало зашто школа у Бусијама не носи име чувеног Саве Мркаља првог реформатора српске ћирилице и језика, филолога, филозофа, учитеља и једног од најпросвјећених Срба у првој половини 19. вијека.

Основна школа Бранко Радичевић – издвојено одјељење на Бусијама има 11 одјељења. Од I до  IV разреда има 6 одјељења, а од V до VIII има 5 одјељења. Оног тренутка, за годину или двије године, када ова школа буде имала 16 одјељења онда законски постаје самостална и тада може да се промијени назив школе.

– Ми очекујемо да се тај број одјељења брзо попуни. Да су се сва дјеца из Бусија изјаснила да желе да из Батајнице пређу у Бусије у школу, тај број би се вјероватно попунио. Међутим, изашли смо у сусрет родитељима и дјеци да сами одлуче коју школу (у Батајници или на Бусијама) желе да похађају од ове школске године – рекла је директорка наглашавајући да се министар Шарчевић залаже за једносмјенски обогаћен рад.

Мијићева наглашава да би се сви радовали када би школа на Бусијама постала самостална, па и понијела име Саве Мркаља јер би то значило да би ученици и на Бусијама, али и у Батајници у школи Бранко Радичевић ишли у школу само прије подне чему теже све школе.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар