АКТУЕЛНО:

Венци и свеће за погинуле и убијене у Вуковару

Код централног крста на војничком гробљу Алеја у Вуковару српска заједница још једном се присетила страдалих у рату.

Већ годинама уназад другу суботу у септембру представници организација српске националне мањине из Вуковара и околине заједно са члановима породица жртава окупљају се и у заједничкој молитви одају почаст страдалим припадницима српске заједнице из овог града у рату деведесетих година. Молитва је ове године започела литургијом у Саборној цркви светог оца Николаја у центру града, а наставила се на гробљу Алеја где су код централног крста запаљене свеће и положени венци. Носилац припрепреме обележавања и ове је године било Веће српске националне мањине (ВСНМ) града Вуковара.

– Молитвено се присећамо наших најмилијих и наших пострадалих у складу са апостолском заповести „Молите се једни за друге“. Порука свега је да се присећамо својих страдалих, да их не заборавимо, да се за њих молимо, али и да гледамо и радимо за будућност. Не желимо да се оваква страдања никада више понове и надамо се да ће поруке које шаљемо доћи на плодно тло да се то заиста никада не понови – каже председник ВСНМ-а града Вуковара Дејан Дракулић.

Крст на Алеји једино је место на којем се српска зјаедница тренутно може присећати својих настрадалих јер представници града Вуковара никада до сада нису имали разумевања да достојно обележе места страдања српских цивила. Због тога ће се у наредном периоду радити на идеји да се у порти цркве постави крст на којем би се убудуће вршио помен.

– Централни крст би био место на којем би се вршио помен за све страдале. То ће бити у неком будућем периоду, али нећемо ни тада изоставити помен и полагање венаца овде на Алеји. Свесни смо да ће према нама увек долазити притисци што се сећамо својих погинулих у зависности од политичког тренутка, али без обзира на то, нико не може забранити било коме да се моли за своје пострадале. Ми смо се и данас на литургији и парастосу присетили свих жртава настрадалих у овом рату. Увек ће бити неких приговора, политичких тенденција или препуцавања, али ми не желимо у томе да учествујемо – истиче Дејан Дракулић.

За жртве рата венце су ове године положили представници ВСНМ-а града Вуковара, ВСНМ-а Вуковарско-сремске жупаније, Заједничког већа општина, вуковарског СДСС-а, антифашиста града Вуковара и пододбора СКД „Просвјета“ из овог града.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар