АКТУЕЛНО:

Служен помен припадницима Четвртог одреда специјалне бригаде полиције

Код спомен-обиљежја испред Полицијске управе у Бијељини данас је служен парастос и одата почаст за 17 погинулих бораца Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, поводом обиљежавања 29 година од оснивања овог одреда.

Ратни командант одреда Ратомир Драганић рекао је да се припадници ове јединице данас са поносом сјећају својих сабораца који су дали животе за темеље Републике Српске.

„Далеке 1992. године, по налогу тадашњег министра унутрашњих послова Републике Српске и тадашњег предсједника Српске, формиран је Четврти одред, као једна од најелитнијих јединица Министарства унутрашњих послова Српске који је учествовао на свим ратиштима – од херцеговачког, преко сарајевско-романијског, подрињског, посавског, добојског и крајишког“, рекао је Драганић.

Драганић, који је и предсједник Удружења ветерана Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, истакао је да је овај одред највише бројао 220 људи, од којих су неки рањавани и по неколико пута.

„Као командант јединице поносан сам што сам водио те људе. Свим расположивим снагама бранили смо територију Републике Српске и становништво, што ћемо и даље чинити јер Републику Српску крвљу створену не дамо никоме“, поручио је Драганић.

Генерал Љубиша Боровчанин, ратни командант Специјалне бригаде полиције Републике Српске, у чијем саставу је био и Четврти одред, рекао је да је поносан на ову јединицу, на присјећање на дане њеног формирања, јер је прошла многе славне битке у којима је искована Српска.

„Са поносом се сјећамо свих битака кроз које су прошли наши припадници. Они који су живот дали у тим биткама омогућили су свима нама да данас имамо Републику Српску у којој живимо, а трудимо се да буде све боља и јача“, истакао је Боровчанин.

Он је потврдио да је у посљедње вријеме притисак на Српску посебно изражен, али да је жеља свих да се и у наредних 100 година живи у миру и ужива у слободи.

„Борићемо се за мир и бранити Републику Српску на све могуће начине. Најбоље би било да се овако окупљамо, да се присјећамо наших сабораца, али да рата никад не буде, да притисци на Републику Српску буду што мањи јер имамо услове да радимо и градимо у миру“, рекао је Боровчанин.

Ратни припадници Четвртог одреда Сшецијалне бригаде полиције Републике Српске су након парастоса и одавања поште погинулим саборцима положили вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје пред Полицијском управом Бијељина.

Четврти одред формиран је 1. октобра 1992. године и био је најелитнија јединица у саставу Специјалне бригаде полиције, која је имала девет одреда.

Четврти одред Специјалне бригаде полиције је за ратне заслуге одликован Орденом Немањића и Карађорђевом звијездом првог реда.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар