Живот прича: Мали усташа

Прича о човеку кроз чији се живот преломила историја наших простора. Већ на почетку Другог светског рата усташе почињу да чисте српска села и стижу до његове Перне. На кућном прагу убијају мајку и сестру, а њега је задесила необична судбина.

Имао је само три године када се обмотао усташи око ногу и молио да не закоље и њега. Тако му је поштеђен живот. Недуго затим стигао је у Јасеновац где је усташама био играчка. Терали су га да покаже како се коље човек. Место које је гарантовало смрт као једини исход, необичном судбином му је донело нове родитеље.

Живот му је спасен по други пут. И када је живот коначно кренуо нормалним токовима, појављује се његов отац партизан, који је за њега био потпуно непозната особа. Почиње борба за дете и трагање овог младића за идентитетом, звао се и Симо и Ивица, био је и православац и католик. Своју фотографију у маленој усташкој униформи коју су му скројили када је имао само четири године, чува и дан данас. Ово је прича о Симу Рокнићу и Ивици Фијаку. Једном човеку са два имена.

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар