АКТУЕЛНО:

Корени сусретом матице и дијаспоре обиљежили три године постојања и рада

Потреба учвршћивања веза између матице и дијаспоре инспирисала је руководство Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ да озваниче своје идеје и спроведу их у дјело. Њихова дјела на јачем и приснијем повезивању матице и дијаспоре реализују се већ три године и те три године постојања и рада “Корени“ су обиљежили 26. 12. 2021. године самитом под називом “Сусрет матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије“. Самит је одржан на Новосадском сајму и у Привредној комори Војводине уз присуство пријатеља, поштовалаца и свих који су у претходне три године подржавали и помагали рад и активности удружења.

Самиту су присуствовали представници Града Новог Сада на челу са помоћником градоначелника Станком Љубичићем, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, његов помоћник Милан Јањић, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скуштине Републике Србије Милимир Вујадиновић, народна посланица Сања Лакић, помоћница ВД директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, генерални секретар Матице Српске Милан Мицић, предсједник Конференције Срба у региону Момчило Вуксановић, градоначелник Града Требиња Мирко Ћурић, начелник Општине Лопаре Радо Савић, предсједник општине Медвеђа Небојша Арсић, представник делегације српских привредника из Швајцарске Мишко Кораћ, представник српских привредника из Руске Федерације Мирко Латиновић, делегација Градишке, представници Бањалуке, Бијељине, представници дијаспоре из Западне Европе и Северне Америке, предсједник хуманитарне организације “Мој херој“ Зоран Илић, представник фондације “Привредник“ професор Јово Радић, професор Радован Пејановић, као и представници Привредних комора и Новосадског сајма.

Суштина удруживања и окупљања свих родољубивих и добронамјерних снага је да се да допринос изградњи модерне, уређене, развијене, патриотске државе, на темељима вриједности из прошлости, а у складу са вриједностима данашњег времена. Вољети своју земљу је част и задовољство. У основи идеје твораца “Корена“ је да се за своју земљу више живи јер смо се у претходним годинама више пута борили за своју земљу, бранили је и гинули. Боље годинама преговарати него данима ратовати, сматрају представници “Корена“. Такође, познато је да је у свим фазама настанка заједничко да је дијаспора настала као резултат економске, политичке, ратне слабости матице и зато су идејни творци “Корена“ удруживали своје снаге како би рјешавали узроке, а не посљедице. Вијековна жеља је изградња сарадње матице и дијаспоре, а само са жељом и спремности појединца можемо вјеровати у успешно, развијено, патриотско и уређено друштво.

Предсједник Извршног одбора Корена и један од оснивача Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ Милан Гутић, задовољан је путем којим удружење иде:

  • Данашњим састанком желимо да обиљежимо три године од доношења одлуке о оснивању Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“, а сам чин да обиљежавамо и славимо одлуку је доказ да смо задовољни путем који смо прешли. Најважнија спона између матице и дијаспоре је то што је процвјетала једна љубав и повјерење и кад смо питали дијаспору шта очекују од матице, рекли су мало пажње и мало љубави. Дубоко смо увјерени да матица може да одговори на захтјеве дијаспоре. Морамо бити свјесни да имамо слабости и борбом за рјешавање тих слабости ми стварамо пут да буде што мање дијаспоре и да се врате они који су отишли, истакао је Гутић.

 

У име Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ предсједник истог Стојан Стевановић додијелио је свечану повељу Граду Новом Саду за изузетан допринос раду Удружења “Корени“ представнику Града Новог Сада Станку Љубичићу и покрајинском секретару за привреду и туризам Ненаду Иванишевићу. Свечану захвалницу Стевановић је додијелио Народном посланику и предсједнику Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скуштине Републике Србије Милимиру Вујадиновићу за изузетан допринос раду Удружења “Корени“.

Такође, потписани су споразуми о сарадњи између Удружења “Корени“ и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и између Удружења “Корени“ и Новосадског сајма. Споразуме су потписали испред Удружења “Корени“ предсједник Стојан Стевановић, а испред Покрајинског секратаријата за привреду и туризам подсекретар Славољуб Арсенијевић. Такође, споразум између “Корена“ и Новосадског сајма потписали су Стојан Стевановић и извршни директор за сајмску дјелатност Новосадског сајма Борис Надлукач.

 Новинар Српског кола

 Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар