АКТУЕЛНО:

Ослобођени Срби са Баније

Жупанијски суд у Загребу, у недостатку доказа, ове недеље првостепеном пресудом ослободио је двојицу Срба са Баније, Јована Ранића (65) и Саву Грновића (66) који су били оптужени да су 4. или 5. новембра 1991. године у Петрињи побили четворочлану породицу Козбашић.

Овај процес је прошле године изазвао огромну пажњу не само хрватске јавности зато што је 4. или 5. новембра 1991. у Петрињи побијена цела породица Козбашић: Милан (39), Гордана (37) и њихова децу Ален (8) и Тамара (13).

– На основу Интерполове потернице у Франкфурту је 4. марта 2021. ухапшен Грновић који се враћао са Исланда где је једно време живео и радио. Медији у региону извештавали су тада о хапшењу “монструозног убице” четворочлане породице, од којих је двоје деце, а сада, после ослобађајуће пресуде ниједан од тих медија још није објавио ту информацију. И то је та сатанизација Срба која већ деценијама уназад траје не само у Хрватској. Сваки оптужени Србин је по правилу одмах и ратни злочинац, а када га суд ослободи јер за то нема доказа, онда то више није информација за јавност – каже за “Вести” председник ДИЦ Веритас Саво Штрбац.

Ово је, према његовим речима, један од ретких случајева када је хрватско правосуђе донело пресуду након које оштећени има могућност да тужи Хрватску због времена проведеног у притвору, али и љаге која му је нанета.

– Већина предмета у којима се докаже да оптужени Срби нису криви завршава се тако што тужилаштво преквалификује кривично дело у “оружану побуну” која је била предмет опште амнестије. То намерно раде да их ти несрећни људи касније не би тужили – истиче Штрбац.

Ђорђе Баровић, Франкфуртске Вести
Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар