АКТУЕЛНО:

Одржан 15. Сански сабор у Старој Пазови

У Старој Пазови на расаднику Брест 18. јуна одржан је 15. Сански сабор у организацији Удружења грађана Сана Стара Пазова, а под покровитељством општине Стара Пазова. Циљ ове манифестације је очување традиције и обичаја људи који су се родили у подручју кроз који протиче ријека Сана или су поријеклом из тих крајева.

Први Сански сабор је одржан 2004. године и како је рекао предсједник скупштине УГ Сана Бранко Марјановић био је врло емотиван јер је прошло 8, 9 година од напуштања завичаја.

— Било је и невјерице да ли ће та манифестација опстати. Данас би се требали мало више људи ангажовати и укључити у овакве манифестације како би се што више нас окупило.

Наравно није изостала ни котловина, али ни бик на ражњу, јер како каже предсједник Удружења Сана Ранко Војводић евоцирају се успомене на некадашњи живот у завичају.

— Ово чиме се ми бавимо има сврхе када окупимо младе људе који воле свој завичај и завичај својих предака. Нажалост, ништа нисмо урадили ако ово што организујемо неко од млађих не продужи.

Сабор је почео спортским надметањем. Поред малог фудбала, такмичари су се надметали у традиционалним дисциплинама као што су повлачење конопца, бацање камена са рамена и скок у даљ.

Од 8 екипа које су се надметале у фудбалу пехар је отишао у руке домаћина УГ Сана, друго мјесто је освојила екипа Комунално предузеће Чистоћа Стара Пазова, док је треће мјесто освојила Полицијска управа Стара Пазова.

Конопац је потезало 6 екипа најјачи и најспретнији били су полицајци, тако да је пазовачка Полицијска управа освојила прво мјесто. Одмах иза њих су и Сањани, а Чистоћа је овог пута била трећа.

Бацање каме на са рамена – 10 учесника

  1. Горан Миљевић
  2. Ненад Седларевић
  3. Мићо Симеуновић

Скок удаљ из мјеста —12 учесника

  1. Душан Милановић
  2. Милош Перишић
  3. Лука Булат

Трчање у џаку 10 учесника

  1. Михајло Дамјановић
  2. Петар Врбајац
  3. Василије Црномарковић

У спортским надметањима учешће је узело преко 90 учесника.

У културно-умјетничком програму наступали су: Удружење грађана Сана, женска пјевачка група КУД Соко Инђија, крајишка мушка пјевачка група Грмеч из Житишта, КУД Свети Сава из Н. Пазове, мушка пјевачка група Перућићани из Војке.

Наравно дружење је настављено уз музику и пјесму.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: УГ Сана Стара Пазова

Нема коментара

Напишите коментар