Милорад Сладојевић 11. пут побједник косидбе на Балкани

Милорад Сладојевић из Мркоњић Града побиједио је 11. пут на традиционалној манифестацији „Дани косидбе на Балкани – Меморијал Лазар Лакета“, на којој се такмичио 21 косац из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

На 32. косидби, одржаној данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града, друго мјесто освојио је Марио Прљевић из Томиславграда, а треће Мирко Кецман из Петровца.

Косци су се, осим у такмичењу ручном косом „варцарком“, надметали у скоку удаљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена са рамена.

Титула „Делија Балкане“ припала је Марију Прљевићу.

У екипном такмичењу у кошењу прва је била екипа из Рајца из Србије, друга из Мркоњић Града, а трећа из Петровца.

У категорији ветерана прво мјесто освојио је Предраг Милетић, друго начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, а треће Горан Милановић.

Побједници су добили новчане награде, косачки алат, пехаре и дипломе.

Најбољи косац Сладојевић рекао је новинарима да на Балкани коси дуже од 30 година, те да је 58. пута освајао прво мјесто на такмичењима у ручном кошењу траве.

Он је објаснио да је за овакав резултат потребна добра припрема и коса, те да је прије данашњег такмичења покосио око 50 дунума траве.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, који је свечано отворио ову манифестацију, рекао је да је ово мјесто позната по коси „варцарки“ која служи за ручно кошење траве, па се труде да ову манифестацију одрже и да је пренесу на будућа покољења.

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

На косидби на Балкани присуствовао је и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

У културном дијелу програма наступали су чланови фолклорног ансамбла Културног центра „Радоје Домановић“ из Раче Крагујевачке и чланови локалног Културно-умјетничког друштва „Петар Први Карађорђевић Мркоњић“.

Поводом овогодишње косидбе на Балкани синоћ је у Културном центру „Петар Кочић“ отворена изложба фотографија „Косибаше и делије“, након чега је на Тргу српске војске одржана и 15. косачка смотра фолклора.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а покровитељ је општина.

Извор: Независне новине

Нема коментара

Напишите коментар