АКТУЕЛНО:

Петровдан у Слатини: У православној цркви светих апостола Петра и Павла свечано прослављена Храмовна слава

У цркви светих апостола Петра и Павла у Слатини, данас је прослављен Петровдан.

Апостолски прваци св. Петар и Павао темељи су кршћанске Цркве, а управо њих су православни Срби у Слатини након одласка Турака прије више од 300 година изабрали за своје заштитнике којима у част сваке године 12. српња ова слатинска заједница слави своју Храмовну славу уз присуство великог броја људи који осим из Слатине и околних мјеста долазе и из иноземства, односно Србије и Босне и Херцеговине.

И ове се године окупио завидан број вјерника који су присуствовали светој Литургији коју је предводио епископ пакрачко-славонски господин Јован, а у Литургији су судјеловали и протејереј-ставрофор Јован Шаулић, умировљени парох мединачки и јереј Стојан Јањић, те као домаћин протојереј Драган Гаћеша, парох слатински.
На овај свети дан заједно су с народом молили за добробит и благостање цијеле заједнице.

Након Литургије пререзан је славски колач уз посвећено славско (црно) вино и жито пред славском иконом и упаљеном свијећом, као симбол Храмовне славе. То су дарови који представљају жртву Богу: обитељ приноси Богу плодове свога рада, Богу на славу, свецу заштитнику у част, живим члановима на здравље и спасење, мртвима на покој.

Свим вјерницима потом је честитку поводом Петровдана упутио епископ пакрачко-славонски господин Јован с надом да ће се ускоро обновити и остали храмови на слатинском подручју као што је обновљен овај у Слатини.


Осврнуо се и на стравичан рат у Украјини те упутио вјернике да се у својим дневним молитвама спомену свих страдалих те што бржег завршетка овога рата који утјече на цијели свијет.

– Оно што сами можемо учинити је да овим људима који су избјегли из Украјине у Слатину и околицу пружимо руку, помогнемо у невољи и олакшамо горке дане избјеглиштва, те да им будемо браћа у Кристу, јер ми знамо како су благословљени они који утјешише друге, – истакнуо је епископ Јован те поздравио подизање Светосавског дома у Слатини, да он буде средиште сусретања, дружења, мјесто гдје можемо примити госте, те исказати љубав према Богу али и једни према другима.

Почасни гости били су замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић, предсједник Градског вијећа Града Слатине Дамир Јакшић, замјеник градоначелника Града Слатине Илија Николић и прочелник Стручне службе Крунослав Шарабок, затим жупници слатинских католичких жупа св. Јосипа и бл. Ивана Мерза, преч. Драган Хргић и преч. Никола Јушић, те слатински обртник Иво Билић у име извођача радова на Српском културном центру у Слатини.

Слатински парох Драган Гаћеша захвалио се свима који су својим доласком увеличали Храмовну славу, те помажу рад српске заједнице и православне цркве у Слатини, а особито Граду Слатини на свој досадашњој потпори.

Након свете Литургије припремљена је „трпеза љубави“ за све назочне и народно весеље уз пјесму и плес, а свечаност је завршила вечерњом службом и молитвом у 17 сати.

(Михаела Фелди/Фото: Роберт Туркаљ)

Преузето са: Радио Слатина

Нема коментара

Напишите коментар