За Сатлера су српске жртве провокација

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је се да дио међународне заједнице жртве дијели по имену и презимену и да српске не броје и не признају, што потврђује и изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“.

Жунић је рекао Срни да су злочин у Сребреници, колика год контравеза била у вези са њим, осудили сви српски званичници, а да са друге стране нико није осудио страшне злочине над српским народом.

– Ко је осудио убиства дјеце у Братунцу, логоре по Коњицу или страдања и тамновања Срба по сарајевским казамтима? Да ли је господин Сатлер чуо за убиства цивила на Чардаку код Дервенте, логоре за Србе на Рабићу, Сијековац и стотине српских стратишта? – упитао је Жунић.

Он је додао да се нико није извинио ни њему што су му оца као цивила из стана одвели у логор са бројним дервентским Србима, само зато што су били Срби и то три године прије страдања Бошњака у Сребреници.

Ангажман шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера свео се на заузимање стране и ревизију историје и не доприноси помирењу БиХ, изјавила је Срни шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је навела да су несхватљиве и некомпатибилне са добрим намјерама изјаве и дјеловања појединих представника међународне заједнице у БиХ којима наводно настоје да допринесу помирењу и разумијевању чинећи супротно, као што је учинио Сатлер на свом блогу поводом комеморације у Сребреници.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић назвао је злонамјерним и недипломатским наводе шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера поводом обиљежавања дешавања у Сребреници да „помирење звучи испразно или чак увредљиво за жртве“.

– Његов приступ и изјаве у првом реду показују да он не прихвата да су у БиХ и Срби били жртве, да не прихвата огроман број невиних људи који је погинуо из реда српског народа – истакао је Радмановић

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да је циљ међународне заједнице сатанизација Срба као народа, а не помирење у БиХ.

– Када буде циљ помирење у БиХ онда ће и представници међународне заједнице више радити на том процесу – навео је Шпирић.

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је да је разумљиво зашто поједини представници Европе и страних амбасада у БиХ нису хтјели да дођу на мјеста српског страдања, ако шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер сматра да није потребно помирење у БиХ.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић поручила је да нема правде у БиХ ако се не признају све жртве ратних злочина у БиХ и не санкционишу сви одговорни за оно што су учинили, те констатовала да би шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер Сатлер то морао да зна.

Мајкићева је оцијенила неочекиваном, несхватљивом и крајње неразумном за европејца на тако високој позицији Сатлерову изјаву поводом обиљежавања дешавања у Сребреници да „помирење звучи испразно или чак увредљиво за жртве“.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић упитала је Јохана Сатлера чиме га је опчинило политичко, бошњачко па вјерују у само једну страну приче, покушавајући да понизи и омаловажи српске жртве.

– Ничији наступ ме није преварио као Јохана Сатлера. Од финог господина до горопадног србофоба.За сваког је мајчина бол иста, суза сваке мајке буди језу и тугу, али само за Јохана Сатлера сузе српских мајки су безначајне. Срамно, тужно и јадно од тзв. дипломате – констатовала је Вулићева поводом изјаве шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“.

Вријеђање српских жртава није само срамота шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера већ читаве међународне заједнице и институције коју представља, изјавио је Срни шеф Српског клуба и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

Стевандић је поручио Сатлеру да, ако жели да изрази пијетет према бошњачким жртвама, то не смије учинити вријеђањем српских.

Он сматра да би Сатлер прво требало да разговара са Радојком Филиповић или са Браном Вучетићем из села Бјеловац, којем су муслимански војници приликом упада у село убили оца, малољетног брата, а њега као деветогодишњака израњаваног одвели у Сребреницу, гдје су се над њим 56 дана иживљавали.

Стевандић је подсјетио да су муслиманске снаге двадесетак дана прије злочина над његовим оцем и братом, из засједе убили и његову мајку и још седам Бјеловчана, што су само неки од примјера.

– Онда би Сатлер имао шансу да разумије шта се дешавало у Сребреници, јер братуначка и сребреничка трагедија нису исте. Сребреница је трагедија ратних сукоба, међусобних окршаја војски, а братуначки крај је трагедија упада у ненаоружана српска села. Клали су и убијали људе који нису ратовали, већ су били у својим кућама – указао је Стевандић.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић изјавио је Срни да је највећа пријетња БиХ подршка бошњачкој политичкој елити која долази од одређених кругова са Запада, као и жеља Бошњака да у земљи не постоји нико сем њих.

– Мораћу да разочарам и /шефа Делегације СУ у БиХ Јохана/ Сатлера и бошњачку политичку елиту – постојимо и ми Срби – истакао је Нешић и додао да су Срби направили БиХ.

Нешић је навео да је, читајући блог Сатлера у ком је навео да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“ – помислио да је грешка.

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодорић сматра да је у БиХ потребно да се признају све жртве, да је то услов за помирење, а не да се промовише политика у којој су жртве у протеклом рату биле само на једној страни.

Тодоровић, коментаришући наводе специјалног представника ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да „након толике нехуманости која се догодила у Сребреници, разумљиво да ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“, жели да вјерује да је то погрешна интерпретација или да није тако речено.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра неприхватљивом и непримјереном изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је „помирење увредљиво за жртве“.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ послао је лошу поруку о помирењу, будући да званичне политике у БиХ и земљама у окружења треба да много одлучније раде на овом питању, изјавила је Срни замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић.

– Опште познато је да земља која живи у прошлости нема ни садашњост а камоли будућност – рекла је Стевановићева.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да Сатлер није добродошао у Републику Српску након изјаве да је „помирење увредљиво за жртве“.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је Срни да изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је „помирење увредљиво за жртве“ недвосмислено показује да ни они нити међународна заједница не желе мир на овом подручју и да константно подижу тензије.

Којић је поручио Сатлеру да би требало да га је срамота што покушава да понижава српске жртве.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар