Лазић: Сумња у поријекло и валидност посмртних остатака Бошњака

Породице погинулих и несталих из Републике Српске због потпуног застоја у ексхумацијама и идентификацијама српских жртава у протеклом рату у БиХ са правом сумњају у поријекло и валидност посмртних остатака Бошњака које сваке године сахрањују у Поточарима код Сребренице, изјавио је предсједник Републичке организације ових породица Вељко Лазић.

– Са правом постављамо питање чије посмртне остатке сваке године сахрањују у Поточарима код Сребренице представљајући их као бошњачке и одакле их довозе – истакао је Лазић за Срну.

Лазић напомиње да је 30 година након завршетка рата за породице погинулих из Републике Српске крајње неприхватљив несразмјерно велики број идентификованих и сахрањених Бошњака у Сребреници у односу на све српске жртве у протеклом рату у БиХ.

Он је навео да је у прошлој години у БиХ ексхумирано свега једно тијело српске националности, док је само ове године у Поточарима сахрањено 50 идентификованих Бошњака.

Лазић каже да Републичка организација нема никакву сарадњу са Институтом за нестала лица БиХ, који би по правилу требао да их обавјештава о томе чија су тијела ексхумирана, кога су пронашли и идентификовали.

Он је подсјетио да Управни одбор Института за нестала лица БиХ ради нелегално већ други мандат, јер његови чланови нису изабрани конкурсом у редовној процедури.

Лазић закључује да је у БиХ потребно извршити потпуну реформу Института за нестала лица БиХ или у супротном ту институцију укинути, а процес тражења несталих Срба вратити у надлежност Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар