Едукативни Камп за децу Кордуна и Далмације

Удружење „Жене косовске долине” из Бискупије, заједно са пододбором СКД „Просвјета” Вргинмост, организовало је петодневни камп за децу Кордуна и Далмације.

Идеја о покретању кампа дошла је сасвим спонтано, као резултат заједничке потребе да се српска деца из различитих крајева Хрватске упознају, да у заједничком дружењу проведу квалитетно време али и да, кроз неколико дана, што више сазнају о језику, историји и култури народа којем припадају. Та потреба, по речима председнице удружења из Бискупије Радмиле Берић, постоји већ одавно јер је кроз вишегодишњи рад са децом, посебно у руралним крајевима Далмације, спознала да је познанство и дружење са вршњацима из других крајева, онима који на исти начин пролазе кроз одрастање и образовни систем у Хрватској, управо то оно што им највише недостаје. Као себи сличног познаваоца прилика у раду са децом, препознала је у учитељици Сенки Цревар из Гвозда,  и кроз кратко време идеја Кампа је реализована у Далмацији.

– Учитељица Сенка и ја смо се упознале на додели високих признања Републике Србије за појединце који својим радом доприносе побољшању живота српске заједнице у Хрватској. Оно што смо радиле до тада, заједно смо желеле да наставимо у будућности. Православна деца у Хрватској, мислим на ове наше крајеве посебно, морају више да комуницирају једни са другима. Дакле, српска деца у Бискупији, Уздољу, Книну или неком другом месту у нашем окружењу, морају знати да имају вршњаке истог националног и верског определења и у другим крајевима Хрватске, као што је у овом случају Вргинмост, и да са њима деле заједничка искушења кроз која пролазе својим одрастањем и школовањем. То је тешко изводљиво кроз неке једнодневне излете или посете, зато смо одлучиле да организујемо камп кроз који ће деца, у пет дана, заједно проводити време, упознавати се и имати неке активности које ће бити и едукативног карактера – појашњава Радмила Берић.

Посетили и манастире

У организацији оваквих садржаја највећи проблем, бар када се о Далмацији ради, увек је обезбедити адекватан смештај за децу. У овом случају, у томе им је помогла Епархија далматинска па су деца, заједно са учитељицама и чланицама удружења које су о њима бринуле, уз благослов епископа далматинског Никодима, била смештена у Богословији при манастиру Крка.

Први дан посете деца су посетила манастир Оћестово где им је, након обиласка светиње, организована радионица калиграфије, односно лепог писања ћириличног писма.

– Уз почетну идеју о упознавању и заједничком времену, размишљали смо и о томе на који начин да у све то укључимо и један едукативни карактер, а опет да их не оптеретимо неким додатним учењем и обавезама. Зато смо започели са радионицом калиграфије која је, испоставило се, деци била посебно занимљива. Након тога обишли смо манастир Лазарицу, на далматинском Косовуманастир Драговићхрам Светог Илије у Марковцуправославне храмове у СкрадинуКнину и Задру, и на тај начин, обиласцима, настојали смо да деца науче још понешто о својој вери, својим православним обичајима, богатом културном наслеђу и значајним појединцима из наше славне историје из ових крајева. Једно време провели су и у просторијама нашег Удружења где су могли да виде и учествују у осмишљавању нашег локалног часописа, али и осталих занимљивости којима се наша деца у Бискупији иначе баве – појашњава Берић.

Пројекат реализован уз помоћ Министарства спољних послова Србије за дијаспору

У овогодишњем Кампу учествовало је седамнаесторо децеседам из Далмације и десет из Вргинмоста, узраста завршних разреда основне и првих разреда средње школе. Први Камп сличног садржаја реализован је пре више од једне деценије у манастиру Лазарица, а генерација те деце данас су већ студенти.

Да ће и овогодишњи учесници кампа наставити њиховим стопама, нада се и учитељица српског језика из Основне школе Гвозд и в.д. директорка градске народне библиотеке и читаонице Симо Мраовић у Гвозду, Сенка Цревар.  По њеним речима, заједничка идеја о Кампу брзо је осмишљена, али сама реализација увек зависи од више фактора.

– Све ово реализовано је уз помоћ пројекта Министарства спољних послова Републике Србије за дијаспору, Радиног удружења и наше централе СКД „Просвјета” из Загреба. Нашој деци ово значи много. Они су иначе активни чланови нашег пододбора „Просвјете”, радимо пуно тога заједно ван наставних активности које имају, јер уколико желите да сачувају свој језик, културу и обичаје тих неколико сати, на којима они уче кроз своје изборне предмете, никако није довољно. Сва ова деца су чувари традиције у својим малим срединама из којих долазе, а подршка, разумевање и познанство са другом децом која су у сличној или истој ситуацији као они, за њих има већи значај него што многи мисле. Дакле, они се никако не смеју осећати као јединке, већ део једне велике заједнице у којој представљају важну карику за будућност – појашњава Цревар.

Управо због свега наведеног, у плану су и неки нови, слични пројекти за наредни период, каже нам Цревар. Након обилазака православних светиња у Далмацији, ликовне радионице уз реку Крку, времена је било тек толико да се далматинска деца покажу као добри домаћини, те је један дан одвојен за одлазак на море.

Петодневно дружење завршено је поделом захвалница свим учесницима, ситним знацима пажње које ће, уз слике далматинских предела, и познанства са новим другарима, деца из Вргинмоста засигурно још дуго памтити.

Преузето са: СРБИ.хр

 

Нема коментара

Напишите коментар