Александар Савић, предсједник Предсједништва Борачке организације РС: Борци немају времена да чекају

Законска рјешења РС потребно је што прије прилагодити борачкој популацији јер је највећи дио њих загазио у седму и осму деценију живота и они немају времена да чекају да се њихов положај поправи, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” предсједник Предсједништва Борачке организације РС Александар Савић.

Он је уочи данашње посебне сједнице Народне скупштине РС, на којој ће посланици расправљати о стању у области борачко-инвалидске заштите, навео да би било добро да све политичке партије усагласе своје ставове и донесу јединствену одлуку о побољшању положаја бораца.

ГЛАС: Шта очекујете од посебне сједнице Народне скупштине РС?

САВИЋ: Поента је да дођемо до јединствених ставова на нивоу РС о борачкој популацији. Желио бих да сви посланици буду јединствени о питању побољшања положаја борачке популације. Неки од бораца имају само борачки додатак којим не могу покрити ни оно основно за живот. Због тога би било добро да све странке приближе своје ставове и да донесу одлуку која ће бити одлука консензуса на основу које ће Борачка организација видјети да постоји политичка воља свих да допринесу бољем просперитету бораца. Сматрам да би то било добро за све у РС. Сједница не треба да буде сједница размимоилажења ставова. Наравно да ће бити полемика и различитих приједлога, али на крају бих волио да имамо јединствен став.

ГЛАС: Акценат на сједници биће стављен на измјене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата. Шта је потребно урадити да би то законско рјешење било побољшано?

САВИЋ: То законско рјешење треба да буде прилагођено и убрзано према времену у којем живимо, односно старосној структури ове популације, јер је ријеч о категорији времешних људи. Они немају времена да чекају. Ријеч је о популацији која је највећим дијелом закорачила у седму и осму деценију живота. Није новост да се нешто препише и види како је то било у закону у предратном периоду, када су борачке популације доживјеле прави препород. Све је потребно прилагодити здравственом и времешном стању популације која су предано бранила Српску.

ГЛАС: Какво је стање у области борачко-инвалидске заштите?

САВИЋ: Може и треба да буде боље. То је процес који је стално потребно усавршавати. У неким сегментима каснимо, поготово када је ријеч о заштити права демобилисаних бораца који немају запослење. Они су наш приоритет. По неким нашим процјенама, има их између 10.000 и 12.000. У Федерацији има око 1.028 бораца Војске РС и наш циљ је да првенствено заштитимо ту категорију бораца. Сви треба да имају једнака права.

ГЛАС: Шта је потребно урадити да би њихов положај био побољшан?

САВИЋ: Сматрамо да је потребно повећати борачки додатак и то за бар пет марака у овој календарској години. За то је потребна већа сума новца, али је крајње вријеме да се то омогући јер су борци то заслужили у борби за отаџбину. Потребно је повећати и основицу за обрачун инвалиднина. То је потребно што прије јер трошкови живота енормно расту и, према прогнозама, тај тренд биће настављен. Наравно да је потребно радити и на даљем рјешавању стамбеног збрињавања породица погинулих.

ГЛАС: Који је горући проблем борачке популације?

САВИЋ: Највећи проблем је запошљавање дјеце погинулих. Тај посао још нисмо привели крају. Према нашим евиденцијама, 1.034 дјеце породица погинулих још није добило посао. Они не траже никакве привилегије, већ само посао у оквиру своје спреме. О тој теми разговарано је и са највишим званичницима РС и имамо увјерења да би тај процес могао бити окончан у овој календарској години. То је патриотско и хумано питање. Мислим да су та дјеца, која су сада одрасли људи, остала сама јер нека немају ниједног родитеља. Мислим да овај број није велики и РС треба да нађе рјешење са локалним заједницама за њихово запошљавање.

Сарадња

ГЛАС: Каква је сарадња са локалним борачким организацијама?

САВИЋ: Одласком генерала Миломира Савичића, а можда и раније преовладавало је неко размимоилажење у ставовима по појединим локалним борачким организацијама. Настојаћемо да те све ставове приближимо. Тај проблем вјерујем да ћемо ријешити на сједници Скупштине Борачке организације РС која би требало да буде одржана за два мјесеца.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар