АКТУЕЛНО:

Апелација СДА удар на темеље дејтонске БиХ

Дио делегата Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске, који апелацијом од Уставног суда БиХ тражи да Закон о шумама Српске прогласи неуставним, рачуна на подршку Уставног суда БиХ, али и ОХР-а и то је јасно и званичницима и правницима у Српској. То је, упозоравају, још један покушај преноса надлежности, који Српска не смије дозволити.

Апелација седморице делегата СДА у Вијећу народа Републике Српске, који траже да Закон о шумама буде стављен ван снаге, удар је на Републику Српску и њену имовину, једногласни су њени званичници.

– То је удар и на темеље дејтонске БиХ, с којом се они никад нису саживјели, јер је њихова визија БиХ она у којој један доминира над другима. Овом апелацијом не оспорава се само конкретан закон, већ и Устав БиХ, у којем не постоји ниједна одредба, која би Босни и Херцеговини признавала право власништва и газдовања шумом и шумским земљиштем – наглашава предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић за Глас Српске истиче да подносиоци апелације рачунају на подршку Уставног суда БиХ, страних судија, ОХР-а и дијела међународног фактора, с намјером развлашћивања Српске и прављења унитарне државе.

– Оно што је најшокантније јесте то што у апелацији оспоравају право Српској да, својим законодавством, регулише област газдовања и управљања шумама и шумским земљиштем – каже предсједница Српске.

Ово је, каже предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, само начин успоравања реализације и доношења закона. Од Уставног суда БиХ очекује да се придржава својих надлежности.

– Очекујем, да се понаша као Уставни суд, да право буде испред свега, испред политике, а не да буде промотер појединих политика у БиХ.

Професор бањалучког Правног факултета Витомир Поповић поручује да одговор Републике Српске мора да буде јасан – пренос надлежности не смије се дозволити.

– Ако се овако одузима пољопривредно и шумско земљиште, хоће сутра тако тражити и да се укине назив Република Српска?! Република Српска је потписник Дејтона и наш одговор и одговор институција мора да буде крајње јасан – не смије се дозволити мијењање надлежности ни милиметар – јасан је Поповић.

Да апелација којом Српској оспоравају власништво над шумама представља још један атак на имовину Републике, став је и ресорног минстарства. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић плаши се посљедица које то може изазвати.

– Наравно да не можемо очекивати да ће Република Српска дозволити да јој се узимају шуме и шумско земљиште, али сигурно ће доћи до реакција институција и то само изазива додатни стрес, додатни политички проблем, а то не треба ни ФБиХ ни Српској – сматра Пашалић.

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, каже да иза апелације вјероватно стоји намјера СДА да одузме надлежност и над пољопривредом, водопривредом и шумарством и пренесе је на ниво БиХ, стварајући ново министарство у Савјету министара.

Очигледно је, каже Петковић, да се Републици Српској желе наметнути одлуке, и да бошњачки политичари оно што су раније завршавали преко високог представника, сада завршавају преко Уставног суда БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар