Банијци прославили славу Малу Госпојину у Суботици

Завичајно удружење Банија Суботица обиљежило је у ресторану Спартак крсну славу Рођење Пресвете Богородице,  Мала Госпојина. Свечаном обреду сјечења славског колача присуствовали су бројни Банијци из Суботице и из околних мјеста.

Ово је била прилика да се окупе пријатељи и из других завичајних удружења и клубова из Пачира, Бајмока, Бачке Тополе, Суботице, Фекетића (Личани, Славонци, Далматинци, Кордунаши, Република Српска, Срби из Црне Горе…), као и Руско-српско друштво.

Славски колач пресјекао је отац Драган Стокин.

Кум славе је Драган Боројевић је предао кумство Драгану Самарџији.

Ово многобројно удружење вриједно ради на очувању културе, обичаја и традиције не само Срба са Баније, него цјелокупног српског рода. Често организују поклоничка путовања, на Фестивалу изворне пјесме окупе велики број пјевачких група, за Банијско прело у Суботици увијек се тражи карта више, не заборавњају ни најмлађе Банијце па сваке године Божић Бата подијели велики прој пакетића уз пригодан програм. Чланови Завичајног удружења Банија с поносом истичу да су оснивачи Завичајних дана, које сада организује Савез српских удружења Сјевернобачког округа.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Жељко Тинтор

Нема коментара

Напишите коментар