БОЈАН НИКОЛИЋ: Чувајте српски језик, јер српски језик нема никог осим нас

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.

У наше дане свједоци смо све учесталијих, неоправданих напада на наш матерњи језик. Можда смо и ми сами донекле криви. Мислимо да смо модерни ако се „китимо туђим перјем“, ако умјесто српске користимо енглеску или њемачку ријеч. Зашто користити страни израз ако за то постоји адекватна ријеч у нашем властитом језику. Никада, уколико баш не морате, не користите стране ријечи у писању јер помоћу њих не можете мислити. Чак ни Маркс није мислио на руском.

Многи ће у наше дане рећи: „зашто да студирам српски језик кад већ од рођења говорим тим језиком, боље је учити енглески“. Често се сусрећете са тим „полиглотама“ који одбацују и пљују на све што је њихово, што им припада по рођењу, а прихватају оно што никад неће разумјети.

Уписом на студијски програм српског језика и књижевности постајете дио заједнице која је задужена за очување нашег језика, књижевности и културе уопште. Ви сте ти који ће указати на значај српског језика, јер језик је оно што нас одређује као народ. Све је пролазно, само језик остаје. Наравно, без језика нема ни књижевности. Уписом на студијски програм српског језика и књижевности ви такође постајете чувари нашег великог културног књижевног блага. Не дозволимо да нам књижевност падне у запећак, да се клањамо лажним и погрешним идолима савремене цивилизације. Како једном рече наш велики књижевник и нобеловац Иво Андрић: „како штетни, и по друштво и поједница опасни могу бити људи који због своје ограничености неограничено верују у своју памет и проницљивост и у тачност сваког свог суда и закључка“. Не будимо ограничени, његујмо српску књижевност која је једна од највећих књижевности Европе. Књижевност која може стати раме уз раме са књижевним великанима као што су руска и француска књижевност.

Упишите српски језик и књижевност на Филозофском факултету Пале, чувајте српску културну баштину, чувајте српски језик. Само од вас зависи очување вишевјековне традиције српског народа.

Бојан Николић, професор српског језика и књижевности

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар