Бојна њива – Са споменика јунацима Мојковачке битке поручено: Не дамо светиње

Они су своје идеале и вјеру, храбро бранили и одбранили мачем, а ми ћемо, нашу вјеру бранити молитвом, пером и сабрањем, све док на нас не крене нека туђа крв и сила, од које се никад бојали нијесмо!

Око 500 грађана, махом из Мојковца и Бијелог Поља, предвођени Епископом будимљанско – никшићким су стигли на Бојну њиву, и поклонили се сјенима див јунака Мојковачке битке.

Окупљени су поручили јединствено и саборно не дамо светиње.

Испред организатора окупљенима се прво обратио Александар Мрдак, који је поручио да су они Христова војска.

Драга браћо и сестре,

Мир Божији, Христос се роди!

Испесмо се данас , уз брда вјечна, на Бојиште, дично страдалиште наших предака, мученика, див јунака са Мојковачке битке, казао је Мрдак и додао:

Овдје, на овом светом тлу, које нашим претцима дарива вјечну славу, а нама, њиховм потомцима слободу, дужни смо се сабирати, палити свијеће за мир њихових душа и држати слово, у њихову част и славу.

Они су своје идеале и вјеру, храбро бранили и одбранили мачем, а ми ћемо, нашу вјеру бранити молитвом, пером и сабрањем, све док на нас не крене нека туђа крв и сила, од које се никад бојали нијесмо!

Ми смо Христова војска! Данас смо марширали и у част наше вјере православне, сматрајући да су наше молитве са овог светог мјеста најближе Богу спаситељу и да ће услишити наше молитве, не дозвољавајући да, ни у једног Србина, Црногорца, посрне вјера!

Из пера, како је истакао, војног министра Бошковића могло се прочитати срамно саопштење, да су наши претци узалуд страдали у бици на Мојковцу, а ми Мојковчани га данас подсјећамо на стихове безсмертног владике Рада, „благо оном ко довијек живи, имао се рашта и родити“!

Данас смо посебно радосни, јер је са нама на Бојној Њиви, Његово Преосвештенство, Епископ будимљанско-никшићки, господин Јоаникије!

Владика Јоаникије: Ово је велики дан за цијело Српство

Након тога, окупљенима се обратио Владика Јоаникије, који је казао, да јачамо у вјери у љубави, сјећамо се наших предака, који су крв проливали за крст часни и слободу златну, од Косова, па до Мојковца и до Кошара, казао је Владика.

Владика истакао да је ово велики дан за град Мојковац, за Црну Гору, за цијело Спрство.

„Мојковачки јунаци су нама оставили велико завештање, да чувамо своју отаџбину, да чувамо своју вјеру, да чувамо своје светиње. Ја сам одушевљен овом подршком, коју наша омладина даје својој цркви и својим светињама, посебно због данашњег окупа на Бојној њиви, гдје су младићи, регрути својом крвљу залили ову земљу, и својим јунаштвом побиједили надмоћног непријатеља“, нагласио је Владика Јоаникије и поручио:

Треба да их се сјећамо, и ево они су ушли у славу, у легенду, у поезију, и славећи Божић, ми увијек њих помињемо, са осталим јунацима и херојима у ове свете дане.

Преузето са: ИН4С

 

Нема коментара

Напишите коментар