АКТУЕЛНО:

Божићни пријем СНВ у Загребу

У Загребу je одржан Божићни пријем Српског народног вијећа, којем је присуствовао патријарх српски Порфирије. Међу бројним званицама били су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Дачић је поручио Србима у Хрватској да ће Београд увијек бити уз њих.

– Ако већ морамо живјети заједно, онда да живимо у миру – истакао је Дачић.

И ове године домаћин пријема и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац позвао је српски и хрватски народ да превладају старе подјеле, како не би дошло до неких нових.

– Нарочито је важно да се утиша сваки говор мржње и свако вријеђање страдања једних од других, сваки „За дом спремни“, свако слављење ратних злочинаца као националних хероја – истакао је Пуповац.

Иако нема сагласности по многим питањима у интересу оба народа, али и цијелог региона, јесте да односи Србије и Хрватске буду што бољи. Дачић је Србима из Хрватске пренио поруку да ће Београд увијек бити уз њих.

– Ми не мислимо исто о многим питањима, али морамо да разговарамо и договарамо се. Зато смо и данас овдје – истакао је Дачић.

Хрватски премијер није пропустио ни ову прилику да за многе проблеме окриви Србију, али је рекао да се морају унаприједити односи. Има и жељу да се положај Срба у Хрватској поправи.

– Желим рећи да ће Влада, као што је чинила и до сада, унапређивати сарадњу са српском мањином и свим мањинама у Хрватској и кроз оперативне програме и конкретне пројекте – рекао је Пленковић.

Патријарх Порфирије нагласио је да постоји пут до Бога, а то је вјера, али и до других људи без обзира на границе.

– Знамо и апсолутну истину, она нам се открива у богомладенцу који долази међу нас, а то је да је Бог вјечан, апсолутан, без почетка и краја, а да смо ми људи створени по слици и прилици његовој – навео је патријарх.

У Загребу је ломљена и чесница у којој је био новчић са ликом српског научника Николе Тесле који је пронашао Пленковић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар