АКТУЕЛНО:

Бранка Бакшић Митић: Обнова тече преспоро, обновљене куће су донација!

Становници села Мајске Пољане надомак Глине, на Банији, већ трећу зиму зимују у контејнерима. С нстрпљењем чекају обнову кућа порушених у разорном земљотресу који је погодио Банију тог кобног 29. децембра 2020 године.

“Још увијек су свјеже ране, још увијек су свјежа сјећања. Петоро људи страдало је у разорном земљотресу. Два млада живота од тек двадесетак година су угашена. Куће ће се већ некако направити, изградити, али животе ништа не може вратити” каже Бранка Бакшић Митић, замјеница градоначелника града Глина.

“Данас, двије године касније, стање је жалосно. Ми овдје заправо нисмо урадили ништа. Људи и данас живе у контејнерима и неусловним објектима. Када изађу из контејнера, прво што виде су рушевине. Обнова тече споро, преспоро” каже Бакшићева замјеница градоначелника града Глина, наводећи да је већина објеката обновљена првенствено захваљујући донацијама, а не држави.
Бакшићева тврди да је на подручју града Глина, само из донаторских средстава, до сада купљено или изграђено 45 кућа, док је држава у цијелој жупанији до сада направила тек шест кућа од којих је само једна на подручју Глине.

Препреке у обнови породичних кућа су многобројне, од компликоване папирологије и поступка пријаве до недостатка радне снаге, раста цијена грађевинског материјала и имовинско-правних односа. Ипак има свијетлих примјера.

“Град Београд је обезбиједио новац за градњу првих пет кућа, изгледна је градња још три куће. Оно што је сада важно, до 15.01. биће изграђено још пет кућа, обрадоваћемо још пет породица, и то није мали број. У Глини се из европских фондова за стамбено збрињавање граде нове четири зграде које би до марта требало да буду усељиве.” каже Бакшићева.

Ипак све што се десило утиче на људе, па се из Глине данас углавном одлази. Према посљедњем попису у Глини данас живи 7.100 људи, а прије их је било 9.600. каже замјеница градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић наводећи да је, у контејнерима и данас близу 1500 становника.

Препрека за обнову није новац јер га је осигурала држава, али све иде јако споро, и поставља се питање зашто је то тако, каже на крају приче, замјеница градоначелника Бранка Бакшић Митић, која је понајвише захваљујући Удружењу “Људи за људе”, на чијем је челу, осигурала обнову неколико десетина кућа на подручју Глине.

“Са приватним донацијама урадили смо овдје пуно више него држава. Не знам да ли је држави у интересу, да се одавде сви иселе, да се ту направе ловишта, или не желе људе овдје, чекајући да људи умру, јер је на жалост пуно људи и умрло у контењерима, стварно не знам. Људи губе сваку наду. Ја опет кажем. Бањалука је преживјела земљотрес, Скопље, Макарска, Гуња, па се све обновило у годину дана. А овдје за годину дана изграђено шест кућа. Да су дошли, предсједник и премијер и уручили бар 100 кључева од кућа, онда бих рекла да смо нешто урадили, овако, ово је жалосно, закључује причу за ЕЛТА ТВ, Бранка Бакшић Миитћ, замјеница градоначелника града Глина.

У акцију помоћи народу на Банији се могу укључити сви наши читаоци. Од првог јануара биће активан број телефона 1415. Позивом на овај број дарујемо 1 КМ народу Баније. Бањалука зна шта значи земљотрес, и зна колико су јој тада, када јој је било најтеже помгли сви. Стога будимо хумани, будимо људи. Будимо – Људи за Људе. Позовимо 1415.

Љубинко Спасојевић; ЕЛТА ТВ

https://youtu.be/kcfW13ftEhA

Нема коментара

Напишите коментар