Брчко: Обиљежено 30 година од акције „Садејство 93“, откривен споменик српским борцима

У Брчком је обиљежено 30 година од војне акције „Садејство 93“ и пробоја „струјног коридора“. Служен је парастос за погинуле борце у тој акцији, међу којима су и 23 борца Гарде Пантери. У оквиру обиљежавања три деценије од те акције откривен је освештан споменик посвећен погинулим гардистима.
Операцију „Садејство 93“ , ВРС почела је у Посавини 20.јула 1993. године. У то вријеме било је угрожено снабдијевање електричном енергијом Крајине , па је одлучено да се прошири коридор код Брчког да би се успоставило функционисање далековода и трафостаница кроз села Брод, Доња Брка, Липовац, Ђукићи.

– Домаћинства по пар мјесеци нису добијала струју, из ХЕ Бочац снабдијевани су само неки објекти инфраструктурни као што је УКЦ , Водовод и пар значајнијих институција – подсјетио је генерал Драгомир Кесеровић, Први Крајишки корпус ВРС.

Акцију „Садејство 93“ припремио је тадашњи пуковник , а касније генерал Новица Симић, каже Лазар Ритан из Полиције Првог крајишког корпуса

– Акција је била изузетно припремљена, учествовале су снажне јединице , нажалост она је мало запостављена у овим послијератним годинама – додао је Симић.

У овој акцији биле су нагажоване јединице Источнобосанског и Крајишког корпуса ВРС, распоређене у двије тактичке групе. Прва се ослањала на специјалне јединице „Гарда Пантери“ и „Пеша“, те први батаљон војне полиције.

Поводом обиљежавања три деценије од акције „Садејство“ , у Поточарима је окривен и освјештан споменик за 23 погинула припадника специјалне јединице „Гарда Пантери“.

Вијенце на споменик палим гардистима положили су званичници Републике Српске и Брчко дистрикта.

Бивши командант Прве посавске бригаде Милорад Кутлешић рекао је да је операција „Садејство 93“ испунила своја три циља, од којих је први био да се прошири коридор према Србији, други да се западни крајеви Републике Српске обезбиједе струјом и трећи да се спријече муслиманско-хрватске операције којима су хтјели да пресијеку Брчко са двије стране и доведу га у пуно окружење.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, који је положио вијенац на откривени споменик, поручио је да се треба борити за равноправан живот српског народа са осталима са којима дијеле овај простор, да им не угрожавају витална права и да све оно што осигурава нормалан живот не буде угрожено.

Уласком ВРС у Брчко 27. јула 1993. године, операција „Садејство“ завршена је српском побједом. Успостављене су нове ојачане линије фронта које су остале линије раздвајања до краја рата.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар