Британци очајни: Епидемија ће проћи, али страшни Путин остаје

Ни вирус корона, ни криза у целом свету не могу зауставити информационе ратове и русофобију. Главна тема у британским медијима ових дана је премијера новог серијала под називом „Путин: историја руског шпијуна“, који је почео да се приказује на ТВ каналу „Channel 4″. Британци и у карантину подсећају – епидемија ће проћи, али страшни Путин остаје.

Документарна серија започиње причом о 21-годишњем Путину, који, импресиониран ликом Макса Ото Фон Штирлица из ТВ серије „Седамнаест тренутака пролећа“, уписује академију Комитета државне безбедности СССР-а (КГБ), након чега ускоро започиње и политичку каријеру.

Британским гледаоцима је објашњено:„Штирлиц је руски Џејмс Бонд“.

„Две године након изласка филма ‘Седамнаест тренутака пролећа’ Путин је започео службу у КГБ-у. Слика о одважном обавештајцу има велики значај у Русији, и веома је важна за Путина лично“, објашњава бивши генерални конзул САД у Санкт Петербургу Џек Госнел.

Страшни Путин је крив за све

Творци пројекта тврде да је историја модерне Русије последица Путинове службе у КГБ-у.

У детективском роману, по закону жанра, треба да постоји убиство. У британском серијалу ни тога не мањка.

Прича о тровању Скрипаљевих – Сергеја и Јулије, појављује се већ у трећој минути серије. Општи тон приповедања је уобичајен када се говори о Русији – полунаговештаји, полуоптужбе.

Цео серијал је направљен према формули „highly likely“, односно „врло вероватно“, дакле све је засновано на претпоставкама, без изношења јасних доказа.

Режисери филма су измешали чињенице са познатим „страшним причама“ о Русији, све зачинили емоцијама, а целој радњи су дали тежину уметањем интервјуа са људима који су заиста познавали Путина, који су проучавали његову биографију. Међу њима је кћерка Бориса Јељцина – Татјана Јумашева, познати руски политички аналитичар, аутор прве биографије о Путину, Александар Рар, кога не изненађује обиље „шпијунских прича“ у завршној верзији серијала.

Измислили и „доказе” о руској пропaганди

„Могло се и очекивати да ће се у филму појавити Скрипаљеви. Па то је енглески филм, због њихове публике неопходно је увести све те личности или их бар споменути, иначе серијал не би ‘прошао’ у Енглеској“, истиче Рар.

Британски новинари нису заборавили Русију ни у ситуацији са пандемијом, па тврде да је „ситуација са вирусом корона од користи за Русе“, и истовремено покушавају да пронађу „руски траг“ у целој причи настанка вируса.

Репортери „Скај њуза“ претпостављају да Русија наводно намерно шири панику у Европи у време пандемије. Новинари тврде да „у рукама имају тајни документ ЕУ, у коме се налазе сви докази о наводној руској пропаганди„.

„Шта год Русија учини, на Западу то увек гледају кроз призму геополитичког супарништва. Увек кажу да је реч о злокобном плану“, изјавио је политички аналитичар Марк Галеоти.

На пример, чак ни када су руски војни лекари стигли у Италију како би пружили помоћ и спасили људе, политичари нису успели да задрже панични крик:„Руси долазе!“.

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар