Броћета: Неће бити довољно изабраних Срба за Дом народа

Делегат у Клубу Срба у актуелном сазиву Дома народа у Парламенту ФБиХ Горан Броћета упозорава да ни након ових избора Клуб Срба неће бити попуњен легитимним представницима изабраним српским гласовима.

Броћета је подсјетио да је у изборној ноћи Кристијан Шмит наметнуо одлуку која се односи на повећање броја делегата у клубовима у Дому народа Парламента ФБиХ са 17 на 23.

– Иако се изборни резултати још пребројавају, већ можемо видјети да ће бити недовољан број Срба који ће директно ући у Дом народа из кантоналних скупштина – рекао је Срни Броћета, који је на општим изборима освојио један од два сигурна српска мандата у Скупштини Ливањског кантона и биће поново делегат у Клубу Срба у новом сазиву Дома народа ФБиХ.

Према његовим ријечима, ни након прошлих општих избора није било довољно изабраних Срба, те је Централна изборна комисија донијела посебну одлуку и допунила Клуб Срба у Дому народа федералног Парламента.

– Оно што бих волио као неко ко долази из аутентичних српских крајева и као легитимни представник изабран српским гласовима јесте да се то може некако постићи и у осталим кантонима, али то је немогуће – констатовао је Броћета и истакао да ће се опет доћи у ситуацију да ће у Дом народа ући људи који се у сваком изборном циклусу другачије национално изјашњавају.

Он је рекао да се поново може десити да из Посавског кантона у Клуб Срба у Дому народа дође делегат са листе ХДЗ-а, који у српским заједницама у Оџаку није добио ниједан једини глас.

– Остаје да се види како ће поред Срба који су директно ушли у кантоналне скупштине попунити остатак мјеста у Дому народа, али би било добро да на свим нивоима имамо своје представнике, па и у Влади, што би увелико помогло Србима у ФБиХ – истакао је Броћета.

Броћета додаје да српски народ у ФБиХ неће имати користи уколико се нешто у не промијени како би само легитимни Срби могли да га представљају у Дому народа.

– Свједоци смо како је у прошлом мандату конституисан Клуб Срба, али нисмо успјели изабрати потпредсједника Дома народа, нисмо изабрали потпредсједника Федерације, Влада је била у техничком мандату – навео је Броћета.

Броћета је делегат у Клубу Срба у актуелном сазиву Дома народа ФБиХ и освојио је на листи СНСД-а један од два сигурна српска мандата у Скупштини Ливањског кантона

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар