СРАМНЕ РЕЧИ НА ПЛОЧИ У МОРИЊУ: Коњевић са Хрватима открио натпис, за све им је крива „великосрпска агресија“

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе и министар одбране Рашко Коњевић данас је са хрватским званичницима открио спомен-плочу у Сабирном центру Морињ, у ком су деведесетих били смештени заробљени припадници хрватских паравојски.

Двадесетак грађана онемогућавало је конвоју Војске Црне Горе да прође ка Морињу.

На плочи у „логору“, у ком нико током рата није убијен, постављена је плоча са следећим речима:

– Током великосрпске агресије на Хрватску овде је био логор, такозвани Центар Морињ за заточене хрватске цивиле и браниоце. Сећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживели заточеници. Да се никада не понови – пише на плочи коју потписују црногорска министарства одбране и вањских послова.

Раније је Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе изразило огорченост и протест због постављања плоче.

– Због чињенице да је спомен-плоча урађена супротно Закону о спомен-обележјима, без укључивања надлежних органа општине Котор на чијој се територији налазио Сабирни центар Морињ и како хрватски званичници и хрватска агентура у Црној Гори Сабирни центар у Морињу квалификују као злогласни концентрациони логор, у коме су заробљени хрватски држављани са територије општине Дубровник, укључујући и Хрвате из Боке Которске, доживели стравичну тортуру од стране припадника ЈНА, хрватски министри Медвед и Грлић Радман су за нас непожељне особе – агресори на територију општине Котор, а Коњевић и Кривокапић њихови саучесници у овом срамном чину без преседана којим се клевеће властита држава и сатанизују војна и цивилна лица ангажована у Сабирном центру, наводи се у саопштењу Удружења бораца које је потписао председник Радан Николић.

Борци су питали премијера Дритана Абазовића „да ли иза овог поданичког чина супротног интересима и суверенитету Црне Горе стоји Влада Црне Горе.

– Подсећамо актере откривања споменика да у Сабирном центру Морињ није нико смртно страдао, те да је у случају Морињ донесена правоснажна судска пресуда, по основу које су заробљена лица обештећена. За разлику од тога, у сплитском Војно-истражном центру Лора, у априлу и мају 1992, на најсвирепији начин су мучена и убијена 22 заробљена припадника ЈНА из Црне Горе. Тај злочин је удруженим нечињењем црногорског и хрватског тужилаштва заташкан, а на месту тог пакленог логора смрти, уместо жртвама, подигнут је споменик њиховим џелатима.

– Бестидно је од стране хрватских званичника извозити сопствене злочине и постављати кукавичка јаја у туђе двориште. И то радити у име наводног добросуседства и људских права и слобода. Спомен-плоча коју данас откривају са издајницима Црне Горе биће уклоњена. Надамо се легално као бесправно подигнуто спомен-обележје, а ако то изостане, имаће ко то урадити – закључује се у саопштењу удружења.

Новости
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар