АКТУЕЛНО:

Владика Димитрије освештао храм Свете Текле у зубачком селу Орашје

На празник Светог Јована Богословa, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму Свете Текле у зубачком селу Орашје код Требиња.

Преосвећеном Владици саслуживали су протојереји ставрофори: Видо Милић, Никола Јанковић, протојереји: Никола Темеринац, Раде Јовић, Мирослав Ратковић, јереј Милан Стањевић, домаћин протојереј-ставрофор Борис Бандука, ђакони Крсто Авдаловић и Игор Мастиловић.

Окупљени вјерни народ поздравио је и Жарко Ј. Ратковић, предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

Повод за данашње сабрање било је освећење новосаграђеног храма, који је у претходном периоду подигнут надомак темеља старијег ранохришћанског храма за који се претпоставља да потиче из периода од трећег до шестог вијека. Стари храм срушен је у последњим деценијама присуства Турака на овом простору.

Након читања Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Никола, који је појаснио да је вјера један од најљепших начина да човјек постане близак Христу. Човјек је позван да се научи јеванђељској вјери, која се на дјелу показује у догађајима везаним за римског капетана и за крвоточиву жену. Вјера је благодатни дар који човјек прима од Господа, а дужан је да се чува немара и непажљивости како би примљени дар сачувао у своме бићу. Пажљиво чување вјере огледа се у љубави према ближњима и према Богу, као и способности праштања.

Након отпуста сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије пожеливши да благослов Божији сиђе на сабране мјештане, њихове ближње и све њихове госте. Владика је поучио вјерне да су све задужбине из времена наших предака настали захваљујући вољи изниклој из срца у којем су носили Спаситеља, јер се из тако облагодаћеног срца и душе јавила воља, жеља и благослов за предивно ктиторство.

Тим задужбинама прибројан је и данас освећени храм. Владика је пожелио да храм постане мјесто саборног сједињења са Спаситељем и јединства једних са другима у смирењу и љубави. Основ тог заједништва је истински човјек способан да своје наде положи у Бога, како би Бог ушавши у срце човјечије умножио већ примљене дарове и учинио да они служе на Спасење.

Након Службе, захваливши се свим дародавцима, отац Борис уручио је најзаслужнијим приложницима за изградњу храма захвалнице Епархије захумско-херцеговачке. Указујући част Владици на посјети, отац Борис је изразио жељу да ће новообновљени храм постати мјесто благодарења и сабирања у зубачком крају. Сабрање је настављено уз празничну трпезу.

Извор: Епархија ЗХИП
фото: Владо Ружић

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар