АКТУЕЛНО:

КАПЕЛО ЗАХВАЛАН СРБИМА: Ваши преци су ризиковали животе да сачувају америчке пилоте

ПРЕДСЈЕДНИК Фондације „Халијард“ Џон Капело рекао је данас да је важно сачувати сјећање на догађаје од прије 78 година и учеснике у акцији спасавања савезничких пилота „Халијард“ на Озрену, истичући да је на том плану задовољан односом Владе Републике Српске.

– То је веома важна прича и сваке године напредујемо у њеном причању и сигуран сам да ћемо наставити да то чинимо – изјавио је Капело новинарима у добојском насељу Бољанић, гдје је обиљежено 78 година од мисије спасавања савезничких пилота „Халијард“ на Озрену.

Капело је током обраћања рекао да је Бољанић подсјетник на људско жртвовање и солидарност које повезује два народа, српски и амерички, као и да је захвалан српском народу чији припадници су ризиковали своје да сачувају животе америчких пилота.

Он је истакао да се та прича чува у музејима и заједницама широм САД.

Боб Мекјуен, бивши амерички конгресмен и носилац Ордена части са сребрним зрацима Републике Српске, поручио је да је дошао да каже хвала, са великим закашњењем оним породицама са овог подручја које су жртвовале све за слободу америчких пилота.

– Током битке није се знало ко ће побиједити, али су српске породице овдје урадиле оно што је исправно и то им ми никада не можемо на одговарајући начин захвалити – додао је Мекјуен.

Он је рекао да је задовољан што је данас у Бољанићу са унучадима Срба који су спасавали пилоте, те да је захвалан и лидерима Републике Српске за подршку организовању овог догађаја.

У селу Бољанић код Добоја данас се обиљежава 78 година од акције савезничких пилота „Халијард – ваздушни мост“ у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Операција „Ваздушни мост“, како се још зове, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

(Срна)

Преузето са: Вечерње новости.ба

 

Нема коментара

Напишите коментар