БУНДЕСТАГ УСВОЈИО СРАМНУ РЕЗОЛУЦИЈУ О БиХ: Додик и Човић им криви за све што не ваља

ПОСЛАНИЦИ њемачког Бундестага на данашњем засједању усвојили су одлуке које се тичу Босне и Херцеговине а између осталог усвојена је и резолуција под називом „Подршка Босни и Херцеговини на путу ка бољој будућности“.

Посланици су прво гласали за резолуцију, а гласање за слање њемачких војника у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР-а је издвојено и посланицима је дато 20 минута времена за гласање.

Бундестаг је разматрао документ који су у парламентарну процедуру упутили представници владајућих партија СПД, ФДП и Зелени под називом „Подршка Босни и Херцеговини на путу ка бољој будућности“ у оквиру којег се тражи од њемачке владе да пружи јачу подршку Босни и Херцеговини и спријечи „раст националистичке реторике“.

Осим владајућих партија, за ову резолуцију гласали су и представници ЦДУ-а, а против су били чланови десничарског АФД-а те крајње љевице.

Током расправе која је трајала 40 минута, у Бундестагу су се обратили бројни посланици из свих страначких фракција, а између осталог о овој теми говорио је и Адис Ахметовић (СПД).

– Увијек је важно градити мостове између људи, култура, регија, сусједних земаља па и континената. Сви настојимо бити архитекти. Наш фундамент је демократски поредак. БиХ жели такву конструкцију и жели да почива на слободи, демократији и благостању. Због тога је овај захтјев о којем гласамо важан за развој будућности ове младе демократије – рекао је Ахметовић.

Поручио је како је документ који су предложиле владајуће странке изазвао бројне расправе.

– Садржај захтјева је изазвао дискусију задњих мјесеци и то је добро. Имали смо нападе, помало расистичке, али испоставило се да смо погодили живац и рану. БиХ је дио европске породице и мора врло брзо добити статус кандидата за приступ ЕУ. Због тога ћемо подупирати одржавање избора, настојања Кристијана Шмита и све проевропске странке на путу ка остваривању демократске државе. Концепт конститутивних народа је пропао, али имамо демократски принцип који се мора испоставити на свим нивоима без обзира којој нацији и етничкој групи припадате – казао је Ахметовић.

Из СПД-а, ФДП-а и Зелених позвали су њемачку владу на челу с Олафом Шолцом да пружи већу подршку Босни и Херцеговини.

– Реформе су деценијама блокиране како би се одржало повољно окружење за корупцију. Сада се поједини политички лидери све више ослањају на сепаратизам, мржњу и говор мржње како би одвратили пажњу јавности од застоја. Конкретно, политичке акције националистичких политичара попут Милорада Додика, тренутно члана државног Предсједништва, и Драгана Човића, предсједника странке ХДЗ БиХ, имају за циљ да униште Босну и Херцеговину као државу и дом разноликог становништва. То је неприхватљиво и захтијева одлучан, чврст отпор Европске уније, њених држава чланица и међународне заједнице -рекли су они.

На крају, поручили су како се од дјеловања у БиХ морају дистанцирати и лидери у Србији и Хрватској.

– Поред тога, од политичких лидера Србије, такође у погледу текућег процеса приступања ЕУ, и Хрватске треба без сумње тражити да се дистанцирају од етничких сепаратистичких снага у Босни и Херцеговини – закључује се у документу.

(Кликс)

Нема коментара

Напишите коментар