„Сарајево на апаратима“: Српски министри против проглашења 11. јула даном жалости због Сребренице!

Тражимо од надлежног Тужилаштва БиХ да их позове на кривичну одговорност због негирања геноцида у сврху ширења мржње”, навела је Бисера Турковић.

Предсједавајући Зоран Тегелтија и тројица министара из реда српског народа Сташа КошарацВојин Митровић и Милош Лучић гласали су против предлога одлуке којом се 11. јула проглашава даном жалости у Босни и Херцеговини, саоштила је у петак, 8. јуна, министарка вањских послова БиХ Бисера Турковић.

“Тражимо од надлежног Тужилаштва БиХ да их позове на кривичну одговорност због негирања геноцида у сврху ширења мржње”, навела је Турковић, преноси РСЕ.

Подсјетимо, Турковић је 28. јуна предложила да се на сједници Вијећа министара БиХ прогласи дан жалости у цијелој земљи.

Такође, Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, користећи Бонска овлашћења, наметнуо је 23. јула 2021. године допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Турковић је навела да тражи оставку предсједавајућег Тегелтије и министара Кошарца, Митровића и Лучића због кршења закона којим се, како је рекла, забрањује негирање геноцида те онемогућавања Вијећа министара БиХ да донесе одлуку о изражавању елементарног поштовања према жртвама.

“На овај начин не само да је спријечено право жртава геноцида да се достојанствено обиљежи Дан сјећања у цијелој држави, него су свјесно и из политичких мотивише негирање судски доказане чињенице о геноциду у Сребреници”, саопштила је Турковић.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар