Цeнтар за истраживање рата Републике Српске представио своја издања на сајму књига у Београду

На 62. Међународном сајму књигу у Београду 24.октобра је промовисана књига „Намјерном силом на Републику Српску“ чији је издавач Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Директор Центра и један од аутора књиге Милорад Којић рекао је да књига говори о НАТО бомбардовању Републике Српске и да су је, он, заједно са другим ауторима књиге Невенком Врањешом, Виктором Нуждићем и Дариом Новковићем, написали с намјером да се од заборава отме 16 трагичних дана који су оставили велике посљедице на Српску.

Којић је рекао да не постоји могућност да Српска поднесе тужбу за оно што јој је учињено, јер се зна ко су чланице НАТО и ко је основао међународне судове, али да се сјећање, на 58 погинулих, 119 рањених и на земљу разорену и рањену НАТО бомбама, чува писањем и издаваштвом.„Издање књиге је двојезично, што је важно да бисмо је могли послати у свијет, и да остане за историју“, закључио је Којић.

Да је највећа вриједност књиге њен превод на енглески, истакао је и потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, који је један од рецезената књиге.

„То ће бити уврједљиво за многе људе који у својој осионости не могу да прихвате да неко мањи и немоћнији може научно, етички или демократски да квалификује његово дејство, али то овој књизи неће одузети вриједност“, навео је он.

Стевандић је још рекао да ова књига свједочи да смо РС створили када је непријатељ био много јачи. „У вријеме када Русија није била јака, када је Србија била окована, када је медијска слика о нашем народу била у суштини сатанизација и прављење алибија да нас униште, када ни сами нисмо били свјесни свог пробуђеног поноса и вјере колико је јака. Морамо да пишемо о томе, да преносимо својој дјеци и они њиховој, да би наше трајање имало смисла. Ова књига је документ који то свједочи, у част оних 23 900 који су положили своје животе, много инвалида, оних са необиљеженим гробовима, и оним који су прогоњени попут генерала Ђукића и других. Тих година смо сви стали под исту заставу, у исти ров и упркос непријатељу и неповољним историјским и геополитичким околностима створили Републику Српску која постоји 25 година“, подвукао је Стевандић.

Као рецезент књиге на промоцији је говорио историчар Горан Латиновић који је навео да из рукописа четворице коаутора, можемо сазнати да је прије операције „Намјерна сила” НАТО извршио осам акција мањег интензитета против Војске Републике Српске, почевши од фебруара 1994. године.

„Није се радило само о надзору неба изнад бивше Босне и Херцеговине, којим је практично било онемогућено летење српском ваздухопловству, него и о отвореном сврставању на једну од зараћених страна. Кад би тзв. „Армија Босне и Херцеговине” напала Војску Републике Српске, а потом трпјела поразе и губитке од ње, НАТО је интервенисао. Коаутори су дали веома прецизну хронологију шеснаестодневне НАТО агресије на Републику Српску. Они су пажљиво наводили ток догађаја из дан у дан, из часа у час, дајући податке када је, гдје и шта нападнуто, позивајући се при томе на архивску грађу“, објаснио је Латиновић.Он је открио да је у књизи посебна пажња посвећена дугорочним посљедицама бомбардовања. „Иако је осиромашени уранијум веома токсичан и радиоактиван, амерички званичници тврдили су да нема опасности за људе, јер „не емитује више радијације од старог телевизора у боји”. Треба нагласити да је број смртних случајева од малигних обољења у Републици Српској од 1998. до 2014. повећан за 67%, посебно код људи са подручја које је било изложеније агресији“, додао је он.

Говорећи о књизи, Невенко Врањеш, један од аутора, казао је да је књига обухватила све аспекте агресије: војне жртве, цивилне жртве, материјалну штету (комуникацијске објекте, мостове, саобраћајнице, школе, болнице, приватне индивидуалне стамбене објекте, привредне и водопривредне објекте итд.

„Из те анализе се види да нису поштедјели ни фарме свиња ни школе ни болнице, факултете, вртиће и цивилне куће што је ван сваког разума, иако се људски губици не могу ни са чим упоредити. Након свега, пред нас се отвара питање, и то чини се посебно је актуелно сада: Треба ли Република Српска односно БиХ приступити НАТО савезу?“, завршио је Врањеш.

У оквиру ове промоције представљена је и књига „Правосудна неистина“ професора и судије Окружног суда у Бањој Луци, Милана Благојевића, која се бави за Србе тешким питањем рада Хашког трибунала, Суда БиХ и осталих правосудних институција које процесуирају Србе за ратне злочине.

Тим поводом директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, Милорад Којић рекао је да је, управо кроз те оптужнице и пресуде које територијало обухватају читаву РС, циљ да се доведе у питање легитимитет Српске у данашњем облику.

„Професор Благојевић је кроз ову књигу у потпуности разоткрио њихове намјере правним чињеницама“, подвукао је Којић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“12877″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509800877258″]
Нема коментара

Напишите коментар