Прoјекат “Душу нису убили“ промовисан на сајму књига у Београду: Све о затирању Срба у БиХ у 20 вијеку

Пројекат „Душу нису убили“, који приказује страдање српског цивилног становништва у БиХ током 20.вијека представљен је 24. октобра на 62. Београдском сајму књига. Пројекат се састоји од документарног филма и књиге свједочења „Душу нису убили“ новинара и публицисте Мире Лолић Мочевић, и историографске монографије „Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку“ декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драге Мастиловића. Издавачи су Удружење српско- руски Мост из Бањалуке и Представништво Републике Српске у Србији, уз подршку Канцеларије за дијаспору и Србе у региону и Републичког центра за истраживање рата и несталих лица у Влади Рeпублике Српске, са благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја.

Ово је први пут да на једном мјесту о страдању српских цивила у БиХ у свим ратовима током 20. вијека, говоре очевици, страдалници, потомци и историографска грађа, истакнуто је на промоцији.Пројекат говори о томе за кога је и гдЈе основан први конецентарциони логор у Европи, колико је Срба ушло у 20. вијек у БиХ а колико изашло, ко је и на који начин прекршио све међународне конвенције о заштити цивила, зашто је страдала Српска православна црква у БиХ, на које начине су страдали српски цивили, зашто су Сарајево и Сребреница симболи српског нестајања и зашто нема правде у Босни и Херцеговини.

Рецезент књиге „Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку“, др Горан Латиновић истакао је дио из предговора ове књиге гдје је аутор рекао да „данас, посебно гледајући српски етнички простор западно од Дрине, за историчара и нема пречег посла него да се дубоко загледа у историјске процесе који су српски народ у Босни и Херцеговини свели на „остатке остатака”, а које још једино штити институционални оквир Републике Српске“.

Латиновић је додао да „треба посебно имати у виду, о чему аутор и пише, да је српски народ, који је у БиХ преживио геноцид и страдања, на крају 20. вијека изложен покушајима да буде проглашен геноцидним. Мастиловић пише да је због тога основни циљ његове књиге да неупућене упути, а заборавне подсјети. У уводном дијелу, аутор наглашава да су православни Срби почетком аустроугарске окупације БиХ чинили релативну већину становништва ових покрајина и да ни вијекови турске окупације, процес исламизације, ратови, буне и исељавање, нису успјели да униште Србе као већински народ. Драга Мастиловић закључио је да су три велика страдања Срба у БиХ током 20. вијека и њихове посљедице довели у питање биолошки опстанак Срба на том подручју“.

Сам аутор ове историографске монографије најавио је ново издање књиге које ће бити обогаћено фотографијама и знатно проширено, јер је прво издање било покушај синтетизовања ове теме која је врло обимна.Књижевник Михајло Орловић, као рецезент књиге „Душу нису убили“, рекао је да је ауторка обилазила места злочина, разговарала са већим бројем страдалника, и једноставно и директно приказала сва казивања свједока.

„Кроз исповјести 60 страдалника, ауторка је исплела и своју исповјест која осликава трагедију једне српске породице у отаџбинском рату на крају 20.вијека. Књига такође приказује безброј прича о дјечијем страдању. Књига не само да представља живи споменик страдања Срба, већ треба да буде и поука за нове генерације, а истовремено ће бити незаобилазна за оне који се баве утврђивањем историјских чињеница“, подвукао је Орловић.

Ауторка Мира Лолић Мочевић је поручила да је њена хришћанска жеља да се никада више никоме никада не догоди рат и да нико на свијету нема право да српски православни народ оптужује да је геноцидан након онога што је преживио у БиХ у три рата.

„Снага књиге су свједочења 60 људи. Оно што је заједничко свима њима, је да сви имају чланове породица, страдалнике у Првом, Другом и овом посљедњем рату. Мало ли је? А ми смо заборавили. И зато смо ту гдје јесмо“,рекла је Мочевићева.

„Књигу сам почела и завршила подсјећањем на светог Платона Бањалучког који је рекао „Не бојте се оних који тијело убијају, душу нам не могу убити“. Нису је убили и неће је никад убити, док се ми Срби држимо онога што нам је оставио Свети Сава, а то је вјера, и ако је се држимо, ми ћемо опстати“, истакла је она.

Представништво РС у Србији било је организатор промоције, а његов директор Млађен Цицовић је говорећи о пројекту нагласио да је успостава културе сјећања једина брана којом српски народ може да спријечи да му историја буде фалсификована, а жртве заборављене. „Посебно је важно да разумијемо да је сјећање живот и да сјећање преносе живи људи, да је оно осјетљиво на присвајање и манипулацију, и зато је битно на који ћемо начин пренијети сјећање будућим генерацијама“, рекао је Цицовић.Здравко Мочевић, предсједник Удружења српско – руски Мост навео је да су на идеју о пројекту дошли због жеље да промјене искривљену слику о Србима у свијету. „Моћни Запад приказује Србе од побједника за слободу до агресора. Желимо да прикажемо истину шта се дешавало Србима у 20.вијеку, припремамо превод на четири језика и да тако вршимо дистрибуцију широм свијета“, закључио је он.

Аутори су посебну захвалност изразили Његовој светости Патријарху српском Иринеју који је овом приликом поручио да Срби никада не смију да забораве своју историју и злочине који су им нанијети и да то морају да преносе са кољена на кољено. Српском народу јесу убили многа тијела, али не смијемо изгубити душу. „Срби морају да се сједине, заједнички мисле исте истине и да се не дијеле и свађају“, рекао је патријарх Иринеј, додајући да је „трагично понашање браће римокатолика“ који су не само највише изазвали српска страдања, него никада нису упутили ни ријеч кајања и извињења.

„Кроз јасеновачки логор прошло је 50.000 невине дјеце чији се плач и лелек чуо до Загреба. Сви су га чули, само није надбискуп загребачки, зато што није хтио да га чује. И док је једна жена која је била Аустријанка спасила више од 15.000 српске дјеце од смрти, то нису чиниле наше вјековне комшије Хрвати, који су једини у Европи имали дјечије логоре“, истакао је патријарх Иринеј.

„Поручио бих нашој браћи у Републици Српској – чувајте Републику Српску и онога који је данас води. Само у слози и заједници нам је сигурно да опстанемо. Зато волимо своју отаџбину“, поручио је патријарх.

Веома посјећеној промоцији књиге присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, представници Управе Владе Србије за сарадњу са Србима у дијаспори и региону.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“12896″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509877525621″]
Нема коментара

Напишите коментар