АКТУЕЛНО:

Чубриловић: Народна скупштина 31 годину темељ и заштитник Српске и свих њених институција

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас, поводом 31. годишњице конституисања Народне скупштине, да је у свим протеклим годинама парламент био главни темељ и заштитник Српске и свих њених институција.

„Од 24. октобра 1991. године, дана на који је основана Скупштина српског народа у БиХ, до данас, Народна скупштина остала у функцији стварања законског оквира за политичко, институционално и економско јачање Републике Српске. Скупштина српског народа у БиХ донијела је све темељне акте, успоставила извршну и судску власт, полицију, војску, финансијски и привредни систем, институције образовања, културе, здравства, информисања.. Републике Српске. Народни посланици првог сазива утемељили су Републику Српску на демократским, европским принципима парламентарне демократије, на којима Српска почива до данас”, подсјетио је Чубриловић.

Он је истакао да је у постратним годинама развоја Републике Српске, улога Народне скупштине остала кључна, те да oва 31. годишњица долази у тренутку када је Централна изборна комисија БиХ објавила потврђене резултате 11. скупштинског сазива, пред којим је један од најважнијих задатака: очување дигнитета Народне скупштине.

“Због тога унутар парламента не смије доћи до непремостивог сукоба око виталних питања Републике Српске и умањења њеног државотворног капацитета. Увјерен сам да народни посланици, вођени овим циљем, неће попустити пред спољним притисцима, ма колико они тешки или примамљиви били, и да ћемо превазићи све тешкоће како би наша Република Српска наставила несметано да се развија и да напредује“, рекао је Чубриловић.

Он је свим посланицима изабраним у 11. сазиву Народне скупштине, који треба ускоро да буде конституисан, пожелио да наставе успјешан пут парламентарног живота у Републици Српској чији главни циљеви, као и у протеклих 31 годину, треба да остану изградња демократског друштва, јачање владавине права, заштита уставног поретка Републике Српске и стварање услова за бољи живот свих наших грађана.

„То је наша обавеза и наш циљ. Народна скупштина мора остати једино мјесто гдје се одлучује у интересу Републике Српске и српског народа. И у новом сазиву морамо сачувати достојанство и интегритет Народне скупштине, као највишег демократског представничког органа. И данас, као и прије 31 годину, потребно нам је јединство и разум како бисмо наставили да јачамо Републику Српску и успостављене парламентарне и демократске капацитете“, закључио је предсједник Чубриловић.

Преузето са: Народна скупштина РС

Нема коментара

Напишите коментар