Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске

У Београду је свечано завршена манифестација „Дани Српске у Србији“, чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су „Дани Српске у Србији“ изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

„О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије“, рекла је Цвијановићева.
Она је истакла да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

„С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом“, рекла је предсједница Републике Српске.

Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбиједи слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

„Веома смо захвални руководству Србије на разумијевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат“, подсјетила је Цвијановићева која се захвалила свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године била и више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Он је нагласио да то обавезује да се сљедеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

„У увјерењу да нећемо изневјерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успјешности представљања Српске у Србији ове године“, додао је он.

Према његовим ријечима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

„То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручио је Цицовић.

Након обраћања одржан је концерт Бањалучке филхармоније у оквиру којег је као посљедња изведена композиција „Марш на Дрину“ Станислава Биничког, коју је публика поздравила аплаузом.

Током концерта Бањалучком филхармонијом дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили су оперски пјевачи – сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

Свечаности затварања „Дана Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, потпредсједница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Смиљана Гламочанин Варга и предсјeдник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Свечаном затварању присуствовали су и представници Српске православне цркве, чланови дипломатског кора, чланови Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске, генерали, истакнути умјетници, научници, спортисти.

Нема коментара

Напишите коментар