АКТУЕЛНО:

Даљ и Београд повезало име научника Милутина Миланковића

Документ су потписали директор КНЦ-а Ђорђе Нешић и директор ученичког дома Ненад Миленовић и тиме створили предуслове за заједнички рад у разним областима, а у циљу развоја, садржајнијег и квалитетнијег рада ових установа и афирмације Миланковићевог лика и дела. Управо је исти назив потписника овог споразума био повезница и извор идеје која је реализована у Даљу.

– Изражавам задовољство кад год чујем да су нека установа, ново друштво, улица или трг добили име по Милутину Миланковићу. Свако то именовање је афирмација његовог лика и дела и било ми је драго када ми се руководство Дома ученика обратило са идејом да потпишемо споразум о сарадњи којим би смо наставили да промовишемо лик и дело Милутина Миланковића и да заједничким снагама учинимо ствари које ће подићи ниво квалитета рада ученичког дома и културно-научног центра. То је пре свега учествовање на конкурсима који би нам помогли у том циљу, заједничке акције око одређених веб презентација, штампаних издања везаних за Милутина Миланковића, то је и прилика да ученици полазници дома дођу и виде Миланковићеву родну кућу и сталну поставку изложбе о његовом лику и делу. То је на неки начин ширење братства Миланковић, ако могу то тако да назовем, свих установа које носе његово име. Кад смо удружени, заједничким снагама ћемо постићи наш циљ да Миланковића ставимо на оно место које он заслужује, а то је несумњиво уз Теслу и Пупина – изјавио је након потписивања споразума директор КНЦ-а „Милутин Миланковић“ Ђорђе Нешић.

Једина сарадња коју овај дом има са неком институцијом из Хрватске

Значај документа потписаног у циљу јачања сарадње која ће име великог научника промовисати на разне начине како у Хрватској тако и у Србији истакао је и директор Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ из Београда Ненад Миленовић.

– Сама идеја родила се недавно, корона је све успорила, али успели смо чак и у овим условима да се изборимо за ову идеју коју је изузетно добра и за нас у Београду и за људе у Даљу. Споразум је ово који ће ојачати нашу визију и циљ да промовишемо позитиван систем вредности, а с друге стране допринеће угледу саме установе и наравно промоцији имена и дела Милутина Миланковића. Ми смо недавно променили назив установе и битно нам је што у називу носимо бренд великог научника, а на нама је да то оправдамо. У оквиру ове сарадње идемо и у смеру организација разних манифестација, конкурисање на међународне и националне пројекте, одржаваћемо предавања, организовати заједничка обележавања важних датума као што је дан рођења Милутина Миланковића, у сваком случају веома корисна и добра размена искустава – каже директор Миленовић који напомиње да је ово једина сарадња коју је београдски Дом за ученике успоставио са неким из Хрватске.

– Веома нам је битно успостављање међународне и регионалне сарадње без обзира на који се аспект функционисања дома односи да ли на васпитно-образовни део или неки други аспект пословања. Размена искустава, начина на који други раде и комуникација нам је веома битна. Успоставили смо сарадњу са неколико установа у региону које се тичу конкурисања на међународним пројектима, али у Хрватској и што се тиче Милутина Миланковића успостављена је сарадња само са Културно-научним центром у Даљу – напомиње Миленовић.

Дом за ученике је њихова друга кућа пуна активности и садржаја

Дом за ученике примарно подразумева сигуран смештај и исхрану ученика који на школовање долазе из многобројних места широм државе. Међутим овакве установе пружају занимљиве, корисне и едукативне садржаје осмишљене како би се у створило позитивно окружење и садржајно богат живот средњошколаца. Константно се настоји унапредити постојеће стање те се „лествица“ у Дом ученика „М. Миланковић“ диже и када је реч о циљевима и границама деловања.

– Трудимо се да уводимо новине и све више активности. У дому је смештено нешто више од 300 ученика који немају пребивалиште у Београду, а похађају средњу школу у Београду. Имамо ученике из 27 средњих школа, они код нас имају смештај и исхрану, васпитачи се свакодневно труде да им помогну. Буквално им је дом током четири године средњошколског образовања друга кућа, постоје одређена правила која морају да поштују која су ту пре свега због њих и да би дом као установа где је преко 50 запослених и 300 деце могао да функционише. Имамо тринаест секција што школских што културно-уметничких, организујемо често хуманитарне акције, турнире у баскету. Организовали смо и хуманитарни концерт, имамо Дане француске културе, Дане немачке културе и трудимо се да делујемо у што више аспеката увек ка деци, јер ми смо ту због њих не они због нас – рекао је Ненад Миленовић.

Родна кућа Милутуна Миланковића као едукативни центар

Када је родна кућа Милутина Миланковића обновљена и када је постала културно-научни центар један од циљева је био је да постане и едукативни центар. Данас тај циљ још увек није постигнут. Ученици и студенти долазе у Даљ, али према речима директора Нешића то је још увек недовољно.

– Посета има, али наравно да нисам задовољан. Наша су очекивања да ће ово бити едукативан центар и незаобилазно место свих школских екскурзија, не само ученика из Хрватске, него и из окружења. Да би се то постигло предуслов је да Миланковић уђе у школски систем, он још увек у Хрватској није, а у Србији је недовољно познат. Много је познатији у научним круговима у свету, него овде. То је наш првенствени циљ, афирмација његовог дела. Надамо се да ће овај културни центар да заживи онако како је то у нашем плану и какав је крајњи циљ, а то је стална дестинација школских и студентских екскурзија, окупљање научника који ће се бавити Миланковићем и низ других активности које смо проводили протеклих година колико радимо, а то је више од деценије – истиче Нешић.

Овогодишњи „Миланковићеви циклуси“ потпуно другачији – други датум и у виртуалном облику

Потписивање споразума о сарадњи са Домом ученика средњих школа из Београда свакако ће допринети остваривању циља едукативног центра, међутим тренутна епидемиолошка ситуација спречава да се реализују међународне ученичке посете које ће произаћи из овог споразума. Многобројне редовне активности КНЦ „Милутин Миланковић“ такође су отказане или померене. Тако ће и овогодишњи 13. „Миланковићеви циклуси“ уместо у мају бити одржани у децембру и то у потпуно новом облику прилагођеном условима пандемије.

– Одустали смо до нашег већ устаљеног ритма рада, ми смо обичавали да сваке године урадимо један нови модел, а тако је било у плану и ове године па чак и амбициозније јер планирали смо да урадимо Земљу и Марс у оквиру планетаријума Милутина Миланковића. Управо због епидемиолошке ситуације нисмо успели, покушали смо да померимо „Миланковићеве циклусе“ који су се традиционално одржавали крајем маја у јесењи период, али ево видимо да је још горе него што је било лето. Тако да ћемо „Миланковићеве циклусе“ одржати бар формално и то виртуално 12. децембра на годишњицу његове смрти, како 13. циклуси не би били прескочени – објашњава Нешић те додаје да је што се тиче издаваштва успешно остварено планирао те су ове године објављена два веома значајна наслова.

– Наставићемо наравно са издавачком делатношћу, издали смо једно важно дело то је монографија „Десет година живота и рада Милутина Миланковића“ и књигу есеја о Милутину Миланковићу. Поред Миланковића ми се наравно бавимо и осталим значајним личностима са ових простора и наставићемо у том правцу – додаје директор КНЦ-а Ђорђе Нешић.

Културно-научни центар прилагодио је свој рада новонасталој ситуацији, од марта па до данас много је тога што се морало прекројити и уклопити у нова правила понашања. Просечно је овај центар на годишњем нивоу бележио и до 5.000 посета, а ове године тај број је сведен на само неколико школских екскурзија и спорадичних посета појединаца. Потписани споразум о сарадњи са Домом ученика средњих школа из Београда ипак отвара нова врата и поставља темеље да, када све буде по старом, овај центар понуди нешто ново.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар