АКТУЕЛНО:

Дан Друге посавске бригаде ВРС: Одиграла значајну улогу у пробоју “Коридора живота”

Друга посавска бригада Војске Републике Српске одиграла је значајну улогу у пробоју “Коридора живота”, имала је фронт од око 140 километара и била је једна од истакнутих бригада у источно-босанском корпусу, констатовано је данас на прослави обиљежава Дана бригаде у Шамцу.

 

Кроз Другу босанску бригаду Војске Републике Српске прошло је више од 7.000 бораца, од којих су 494 погинула, а 1.220 је рањено.

Генерал у пензији Будимир Гаврић рекао је новинарима да је Друга посавска бригада била једна од истакнутих бригада у источно-босанском корпусу по својим успјесима, да је извршавала задатке у веома тешким околностима.

“Имала је такве положаје да је била такорећи стално у полуокружењу, а неки пут и у окружењу”, навео је генерал Гаврић, који је био начелник Штаба источно-босанског корпуса све вријеме рата.

Он је нагласио да је Друга посавска бригаде одиграла значајну улогу у пробоју “Коридора живота”, захваљујући успјешном дејству.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић, који је и ратни командант шестог батаљона Друге посавске бригаде, подсјетио је да је бригада формирана на данашњи дан 1992. године као насљедник 17. тактичке групе.

“Наш фронт је био око 140 километара. У прва два мјесеца борбена дејства смо изводили сами, без помоћи било кога. У том моменту имали смо око 7.000 бораца и очували смо линију. До доласка крајишких јединица имали смо више од 80 погинулих бораца и око 200 рањених. Доласком крајишких јединица та зона одговорности је подијељена”, истакао је Зорановић.

Крајишке јединице, додао је, дошле су у помоћ да се одбрани “Коридор живота”, те смо у тим борбама и укупно у рату на свим ратиштима изгубили 497 бораца и имали 1.236 рањавања.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је Друга посавска бригада једна од првих бригада Војске Републике Српске настала на овом подручју која је повезивала исток и запад Српске.

“Отуда значај Друге посавске бригаде, значај самоорганизовања српског народа деведесетих година на овом подручју с једним циљем – да остане на својим вјековним огњиштима”, нагласио је Милићевић.

Он је нагласио да је највећи успјех Друге посавске бригаде тај да генерације живе слободно на овој територији.

Обиљежавању 30 година од оснивања Друге посавске бригаде, осим бројних делегација из Шамца, Вукосавља, Брода, Петрова, Козарске Дубице, Пелагићева, Брчког, Доњег Жабара и других, присуствовале су старјешине 17. Тактичке групе, представници 1. Крајишког корпуса који су заједно са Другом посавском бригадом бранили и одбранили “Коридор живота”.

Општинска Борачка организација додијелила је пет плакета за изузетан допринос у одбрани српског народа, три постхумно – пуковнику Милету Бероњи, Цвјетку Савићу и Милану Јосићу које су преузели чланови њихових породица, а двије генералу Будимиру Гаврићу и пуковнику Стевану Николићу.

У Цркви Светог великомученика Димитрија данас је служена заупокојена литургија, а затим су на градском тргу код централног споменика положени вијенци и прислужене свијеће.

Након парастоса и полагања вијенаца сви присутни посјетили су спомен-собу, а централна манифестација одржана је на Градском стадиону, гђе је извршено постројавање дијела Друге посавске бригаде на челу са командантима и командирима нижих јединица.

У културном програму Милица и Весна Мишикић прочитале су своје пјесме посвећене бригади које су награђене на конкурсима Борачке организације, Јована Секулић из школе традиционалног пјевања отпјевала је пјесму “Вила са Кошара”, а фолклорна друштва из Шамца, Обудовца, Црквине, Пелагићева и Доњег Жабара одиграли су Ужичко коло са припадницима Друге посавске бригаде и присутнима.

Извор: БЛ Портал

Нема коментара

Напишите коментар