Oбиљежено 30 година од оснивања Вишеградске бригаде

У Вишеграду је данас обиљежено 30 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло више од 1.700 бораца, погинула 144, а рањено око 200, и исказано је поштовање према онима који су животе дали за слободу, али и свима другима који су ту живјели као породица током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је да је ово велики дан за град, Републику Српску, Војску Републике Српске, јер се слави 30 година слободног Вишеграда.

Он је исказао поштовање свима који су дали животе, борцима, ратним војним инвалидима и свим становницима Вишеграда који су били једна породица од 1992. до 1996. године.

„Све наше жалости и радости заједно смо дијелили. Надамо се да ћемо наћи начин да увијек будемо сложни, не само кад нам је најтеже, него и кад нам је најљепше“, истакао је Савић.

Генерал-пуковник Винко Пандуревић навео је да су у Вишеграду посјетили спомен-собу, војничко гробље, спомен-обиљежје браниоцима града, положили вијенце, те се присјетили на оно што су учинили у одбрани Републике Српске.

„Истовремено је то велика обавеза, 30 година није мали период. Ми смо били креатори историје и мени је драго што у тој нашој историји није ништа сакривено, све је јасно и отворено“, истакао је Пандуревић.

Он је пожелио да Република Српска живи вијековима, да буде установљена као стабилна држава, односно заједница са свим осталим народима и да се поштује њена дејтонска позиција.

Предсједник Смедеревске организације Резервних војних старешина Слободан Богић рекао је да ово није само јубилеј бригаде, већ и јубилеј Републике Српске.

„Сматрамо да је Република Српска наша братска Република и да смо ми Срби са једне и друге стране Дрине исто. Желим да кажем да су ови борци који су изгинули бранећи слободу Републике Српске уткали свој живот у оно што је будућност Републике Српске и српског народа“, истакао је Богић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се навршило пуних 30 година Вишеградске бригаде, а да су данашње свечаности посвећене свима који су у Одбрамбено-отаџбинском рату положили животе.

„Не смијемо дозволити да заслуге свих бораца падну у заборав. Данас је важан јубилеј и битно је да сачувамо нашу историју од заборава и пренесемо је на млађе нараштаје“, истакао је Ђуревић.

Код споменика браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници борачких категорија, општине Вишеград, резервних војних старјешина из Смедерева, те удружења, организације и појединци.

Делегације су јутрос посјетиле Српско војничко гробље на Мегдану и спомен-собу погинулим српским борцима, гдје је служен парастос за погинуле борце Војске Републике Српске.

Свечаности обиљежавања 30 година Вишеградске бригаде почеле су синоћ свечаном академијом, која је одржана у Дому културе Вишеград.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар