Обиљежено 29 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде

У Шековићима је данас обиљежено 29 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, која је за ратне заслуге одликована Орденом Немањића.

За одбрану Републике Српске живот су дала 342 припадника ове бригаде. Погинулима је данас служен парастос у Цркви Покрова Пресвете Богородице, а потом је положено цвијеће на централно Спомен-обиљежје и у Спомен-соби погинулим борцима ВРС.

Бригада је формирана 19. маја 1992. године, а из ње су настале и друге бригаде у регији Бирач, те Дрински корпус.

Предсједник општинске Борачке организације Недељко Радивојевић изјавио је Срни да је кроз бригаду прошло око 4.500 војника, а борили су се на ратиштима широм Републике Српске, од сарајевског и крајишког ратишта, до Херцеговине и Посавине.

Он је истакао да никада не смију да буду заборављени људи који су одбранили Републику Српску, те указао на потребу да се овакви датуми обиљежавају како би и млађе генерације знале шта се кроз историју дешавало на овим просторима.

Начелник општине Шековићи Миладин Лазић изјавио је Срни да је ова бригада издржала нападе у најтежим тренуцима и одбранила Шековиће, Осмаке и друга подручја Републике Српске.

Преузето са: Зворник данас

Нема коментара

Напишите коментар