Дан сећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина

У Храму Благе Марије на Банстолу је 13. 9. 2021. године обиљежено страдање Срба у Западној Крајини у организацији Савеза крајишких удружења. Тим поводом свештенство Српске православне цркве на челу са старјешином храма оцем Синишом, служило је парастос уз присуство представника Покрајинске Владе и крајишких удружења. Након службе у храму, положени су вијенци крај споменика “Крајишка суза“. Вијенце су положили помоћник градоначелника Станко Љубичић, покрајинска секретарица за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, Савез крајишких удружења, Градски одбор Социјалиста Нови Сад, Удружење Јањана, Динарски покрет “Момчило Ђујић“ и “Завјет отаџбини“.

Дан сјећања на страдање Срба био је повод да се сви сјетимо и не дозволимо да се заборави офанзива у којој је 1995. године од стране непријатељских војски отето, уништено и опустошено 13 западнокрајишких општина: Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце, Рипач, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово. Акција у којој је све горјело у пламену и ништа није поштеђено одвијала се од 28. јуна до 10. октобра 1995. године. Званична статистика и центри за ратне злочине кажу да је тада страдало 1.644 лица, а протјерано 120.000 Срба.

Предсједница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић обратила се свима који баштине нашу традицију и културу сјећања.

– Мени је мило што припадамо народу који има културу понашања и који стојички подноси све ударце. Ми вјерујемо у Христа и у Његову моћ и силу. Прије двије године Република Србија је дала пун легитимитет оним тамо просторима настојећи да удахне дух живота и тад је званично почео да се обиљежава овај 13. 9. на дан када је и највише наших општина окупирано. Радује ме што видим овдје представнике и организације, пуно хвала онима који нису са тог простора, они су наша компактност и наше заједништво. Данас нас има много више него лани на овај исти датум па ћемо дјеловати у том правцу и наредних година.

 

 

Покрајинска секретарица за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић истакла је значај оваквих обиљежавања за утемељење нације и очување јединства народа.

– Ово је изузетно важно за читав српски народ ма гдје он живио. Зато смо се и окупили данас да одамо почаст свима који су страдали далеке 1995. године. То је оно што не смијемо заборавити. То је реченица коју ћемо увијек понављати, да никада нећемо заборавити. Незаборав је оно што остављамо као завјет, за утемељење нације. То је и наша обавеза, имајући у виду чињеницу да морамо да поштујемо своје претке, идентитет, поријекло и да чувамо будућност за сву дјецу која тек треба да стасају.

Директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило осврнуо се на страдања српског народа у ратовима у двадесетом вијеку.

– Кроз историју смо увијек давали своје животе за слободу  и своја огњишта. Данас је Дан сјећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина. Тешко је сакрити емоције која је тада задесила наш народ. Србија се данас сјећа невино пострадалих, као и непрегледних колона избјеглица, које су данима путовале остављајући иза себе све што су генерацијама стицале. Никада не смијемо заборавити жртву коју су Срби Крајишници из тих крајева поднијели. Будимо достојни потомци, никада не заборавимо и не дозволимо да се слична страдања никада понове.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији је истакао да је за будућност нашег народа изузетно важно да се оваквим приликама сјетимо свих наших сународника који су прије свега дали своје животе за стварање наше Републике Српске и Србије и за будућност нашег народа.

– Народ који не поштује своју прошлост и који не успоставља културу сјећања и памћења је народ који нема будућност, а српски народ је кроз историју показао да је народ који има будућност, да је народ који зна да поштује и своју прошлост и који зна шта хоће и који истовремено поштује све оне који са њим живе на овим просторима. Данашњи дан је прилика да се сјетимо наших страдалих у свим претходним ратовима, посебно несреће која је задесила 13 крајишких општина. На овај начин ћемо сигурно добро разумјети садашњост, а и добро ћемо знати шта желимо и којим путем ћемо ићи у будућност.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар