Сећање на настрадале становнике Борова

На месном гробљу у Борову одржан парастос жртвама рата.

Сваке године 15. септембра Веће српске националне мањине општине Борово организује парастос и полагање венаца за погинуле мештане Борова у периоду од 1991. до 1996. године. Са том традицијом ова организација наставила је и ове године те се након парастоса којег су служили боровски свештеници приступило полагању венаца.

– Молитвено смо се сетили наших мештана који су трагично изгубили животе током последњег рата изазваног распадом Југославије. Три деценије је прошло како су се животи становника Борова незаустављиво променили. Фабричку сирену која је позивала на посао заменили су рафали и детонације. Неки од њих прекинули су животе наших мештана, а губитак за породице погинулих и несталих је ненадокнадив. Зато је наша дужност и обавеза да чувамо успомену и сећање на њих – истакао је председник ВСНМ општине Борово Душан Латас.

На споменику жртвама рата који је подигнут 2011. године уклесана су имена 54 особе из Борова које су погинуле у периоду од 1991. до 1996. године.

– То сигурно није коначан број људи који су у овом периоду изгубили своје животе тако да уколико нека породица изрази жељу да се име њеног члана који је изгубио живот уклеше на споменик ми ћемо ту жељу и испунити – нагласио је Латас.

Присутне и породице настрадалих

Венце код споменика са именима настрадалих положиле су делегације Заједничког већа општина, општине Борово, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Већа српске националне мањине ВСЖ, Самосталне демократске српске странке, Удружења антифашиста општине Борово, Добровољног ватрогасног друштва Борово, Шаховског клуба Слога Борово, Ловачког друштва Борово те представници породица настрадалих.

– На данашњи дан, 15. септембра 1991. године је погинуо мој брат од стрица Бранко Лазић звани Карас када га је приликом гранатирања разнела граната. Сваке године долазим на овај дан да изразим једно велико поштовање како према њему тако и према свим људима који су трагично настрадали у протеклом рату. Иза њега је остала супруга и тада двоје мале деце, а док год будем могао ја ћу на овај дан долазити овде на наше гробље да се сетим свога брата и својих пријатеља – истакао је Славољуб Лазић.

Организацију овог парастоса преузело је Веће српске националне мањине општине Борово након свог конституисања 2003. године. Пре тога, управо на овај датум, породице настрадалих су одржавале парастос још од деведесетих година прошлог века.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар