Дани Небојше Глоговца у Требињу

На педесети рођендан рано преминулог глумца Небојше Глоговца, у Требињу је отворена манифестација која носи име овог великог глумца. Осим разговора о Глоговцу, публика је присуствовала и презентацији монографије и изложби фотографија, посвећених великом умјетнику. Манифестација би требало да прерасте у традицију.

Идеју глумице Требињке Марије Ђајић за одржавање манифестације подржала је породица Глоговац. Знак је захвалности и очувања свега што је Глоговац остварио у својој каријери, а Требиње је његов град. Циљ је да манифестација прерасте у позоришни фестивал.

– Није вас тешко наговорити на нешто што бисте и сами жељели да урадите. С друге стране, тешко је, још је рано, све је свјеже. Упустити се у такво нешто је подједнако јако тешко и дирљиво, а требало је времена да би се охрабрили на овакав чин – каже Милица Глоговац, супруга преминулог српског глумца.

Ђајићева каже да је реализацији њене идеје највећи допринос дала управо Милица Глоговац.

– Сви смо заслужни. Ја сам покренула причу и имала срећу да је Милица велики човјек и да је породица дала благослов. Захваљујући њима, ми смо на окупу – наводи она.

Поштоваоци Глоговчеве умјетничке оставштине, с пажњом су пратили ријечи глумца и блиског пријатеља Војина Ћетковића. Говорио је о Небојшиним остварењима, животу, познанству и друговању. Било би лијепо да славимо, рекао је Ћетковић.

– Драго ми је да се манифестација одржава баш у Требињу, јер би њему то било драго. Ако се оснује фестивал, због његове дјеце и због дјеце Требиња, његово име се неће заборавити – рекао је он.

У монографији „Небојша Глоговац“, ауторке Татјане Њежић, представљени су бројни текстви и записи позоришних и филмских радника о Глоговцу, његови лични записи и интервјуи.

– Требиње је његов град, а самим тим је све двоструко узбудљивије. Ова манифестација је дивна и обухватиће и неке друге културне догађаје – навела је Њежићева.

Организатори прве манифестације посвећене Глоговцу су и Југословенско драмско позориште, Културни центар Београд, Вулкан издаваштво, Удружење драмских умјетника Србије, Град Требиње и Културни центар Требиње.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар