У Будви је отворен Трећи књижевни фестивал “Ћирилицом”

У Будви је отворен Трећи књижевни фестивал Ћирилицом, који ће до 15. септембра окупити најчитаније писце, пјеснике и лингвисте, а организују га будванска Народна библиотека и Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Предсједник будванске општине Марко Царевић рекао је да је овај фестивал за три године постојања препознат као манифестација од значаја за културу Будве због циља којем стреми, а то је промовисање и чување ћириличне културне историје и баштине.

“То је наше прво писмо, али и благо других балканских и европских народа. Отварам Фестивал Ћирилицом, увјерен да ћемо кроз овакве манифестације истрајати у очувању ћирилице, као важног темеља наше културе и идентитета”, истакао је Царевић.

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије навео је да је ћирилично слово христолико, те да су они који су вјеровали у њега често били гоњени.

“Ако Хришћане поистовјетимо са Христом, а нас Србе са ћирилицом, онда ћемо видјети, како је ћирилично слово често било гоњено, спаљивано, забрањивано и осуђивано”, нагласио је епископ Јоаникије.

Он је додао да су Божији они који могу да издрже толика страдања и гажења, а ипак остану своји на своме и не промијене идентитет.

У културном програму учествовао је и хор “Свети Јевстатије Превлачки” из Будве.

У будванском Старом граду вечерас ће о десет вјекова српске књижевности говорити академик Миро Вуксановић и новинар Новица Ђурић.

Фестивал “Ћирилицом” одржава се на Тргу између цркава у Старом граду у Будви.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар