Дани српске културе успјешно одржани у Сиску

Дани српске културе протеклог тједна одвијали су се у Сиску, од 27. до 29. новембра, кроз изложбу калиграфског писања ћирилице, књижевне вечери и представљања домаћих банијских кулинарских специјалитета, па до вечери фолклора. Ову манифестацију, већ четврту годину заредом организирало је Вијеће српске националне мањине Града Сиска с циљем очувања српске културе и националног идентитета.


Како извјештава „Портал Новости“, сва догађања овогодишњих Дана била су добро посјећена. Изложба калиграфског писања ћирилице, у простору сисачког ВСНМ-а у Римској улици у Сиску, била је посвећена искључиво дјеци.

– По први пут као Вијеће радили смо пројект у којем смо шест најмлађих припадника наше заједнице учили писати ћирилицу тим лијепим стилом писања те смо на крају изложили направљене радове. Планирамо укључити што више малишана и у наше идуће пројекте – рекла је Мирјана Олуић, предсједница ВСНМ-а Града Сиска.


Другог дана манифестације, на књижевној вечери посвећеној модерној српској књижевности 20. стољећа, говорило се о књижевницима Моми Капору, Данилу Кишу, Љубивоју Ршумовићу и Десанки Максимовић, али и нобеловцу Иви Андрићу.

– У недостатку новчаних средстава нисмо били у могућности позвати неког еминентног књижевника па смо као чланице и чланови ВСНМ-а Сисак сами сложили пригодни програм, представили животе књижевника и читали њихова дјела – објаснила је Мирјана Олуић. Исте вечери представили су специјалитете српске кухиње с подручја Баније, попут хладетине, гужваре и проје, а које су направиле вриједне чланице сисачког Вијећа.


На завршној вечери фолклора, плесом и пјесмом представили су се фолклораши пододбора Српског културног друштва ‘Просвјета’ из Сиска, Војнића и Двора те Збор Нуроваца и Чешка беседа из Сиска.

– ВСНМ Града Сиска са СКД-ом ‘Просвјета’ његује добру сурадњу па су догађања често испреплетена. И сурадња с другим мањинским заједницама нам је заиста коректна па су нам у Данима српске културе учествовали припадници бошњачке и чешке заједнице. Но квалитетнија сурадња требала би бити с локалним властима. С постојећом нисмо задовољни јер сматрамо да као најбројнија мањинска заједница у граду Сиску и у РХ заслужујемо мало више пажње. Без довољно средстава не можемо радити. Град Сисак издваја 10.000 куна за наше програме Вијећа, а то је премало за све наше активности – рекла је Мирјана Олуић.

Навела је да у 2020. планирају и трибине на разне актуалне теме, а прва у низу догађања је традиционална прослава Светог Саве, крсне славе ВСНМ-а Града Сиска, 27. јануара у сисачком хотелу Панонија.

На вечери фолклора, завршној свечаности овогодишњих Дана српске културе с изворним пјесмама с Баније, представио се сисачки пододбор СКД-а ‘Просвјета’.

– Кроз своје секције, фолклорну, драмску, литерарну и спортску, редовно наступамо на манифестацијама на подручју Баније, али и шире. Сљедећи наступи су нам 6. јануара на паљењу бадњака у сисачкој цркви Свете Петке, а потом, 27. јануара на Светом Сави. Иначе сурађујемо с доста других друштава и већинског народа и тиме се поносимо. Циљ нам је да сачувамо изворност наших пјесама с Баније, уз наравно обавезно дружење и весеље – рекао је Милан Стојаковић, предсједник сисачког пододбора СКД-а Просвјета.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар