АКТУЕЛНО:

Споменик жртвама рата подигнут у дворишту храма у Окучанима

У Окучанима је 8. новембра прослављена храмовна слава и слава општинског Већа српске националне мањине Свети великомученик Димитрије. Свету Литургију служио је епископ пакрачко- славонски г. Јован уз саслужење свештенства епархије. Након освећења славског колача и жита освећен је, у дворишту храма, и спомен крст посвећен жртвама рата 1991. до 1995. године. Крст је подигнут у години када се обележава педесетогодишњица обнове храма Светог великомученика Димитрија који је срушен 1942. године те поново изграђен 1969. године, али не на истом месту.

– Таква је била пракса у социјалистичкој Југославији да се не дозволи обнављање храмова где су изворно били, понекад се наравно нису обнављали уопште. Владика Емилијан са свештенством и народом обновио је 1969. године овај храм коме данас славимо 50 година. Поводом тога и нажалост страдања у последњем рату ми смо овде испред храма подигли и освештали крст посвећен жртвама рата од 1991. до 1995. године говорећи да оне који су се огрешили у том рату Бог помилује и опрости им грехе, а оним невиним жртвама да царство небеско. Као и увек где год се црква покаже и ради то народ препознаје и окупља се. Уназад пет година Окучани имају и свог свештеника којег није било од 1995. године и после 20 година дошао је овде, а резултати се већ виде. Народ се окупља макар за велике празнике и то из Окучана, али и из околних села па и из Републике Српске из Градишке где је велики број оних који су овде живели до рата – изјавио је епископ пакрачко-славонски г. Јован.

Одгођено полагање камена темељца за парохијски дом

Иако је на празник Св. Димитрија најављено полагање камена темељца за изградњу парохијске сале као веома значајног објекта друштвене намене, оно је одгођено због временских неприлика.

– Српско народно веће је одвојило новац којим ће се овде иза храма подићи велики парохијски дом који ће моћи да служи и културним потребама, за Светосавске академије, али и оваквим данима када треба народ да се окупи за трпезом. Педесет је година храма који је преживео још једну голготу од 1991. до 1995. године, па пустош од 1995.године до 2015. године. У обнови храма највише су се показали наши Славонци из Аустралије, који су јако помогли вањско уређење, помогла је и држава Хрватска, али и Министарство вера Србије Управа за односе са црквама и верским заједницама на челу са Милетом Радојевићем. Предстоји нам велика обнова унутрашњости храма и ту позивам све оне који желе да се укључе да некако нађу своје место – истиче владика Јован.

Поклон за ученике који наставу похађају по моделу „Ц“

Потпредседник Заједничког већа општина Ђорђе Ћурчић и секретар Винко Лазић присуствовали су прослави храмовне славе и славе ВСНМ-а општине Окучани те су овим поводом уручили поклон пакете у виду школског прибора намењеног свим ученицима који наставу похађају по моделу Ц.

– Пријатељи из ЗВО-а донели су пакете за наше ученике у жељи да помогнемо нашем народу. Само заједништвом и одрицањем можемо нешто постићи. Данас се овде окупио велики број верника, али са нама су и наши гости из Заједничког већа општина Вуковар, генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, представници из Пакраца, Градишке, Српца и многи други. Срба у Окучанима има 22,7 одсто што није мало, и српска заједница се бори, идемо корак по корак јер проблема има не само у мањинској заједници него и међу већинским народом. Људи одлазе, остају без посла и комплетне породице се исељавају. Највише је старог становништва и зато нам је циљ да оснујемо удружење које ће да пружа помоћ старим и немоћним. Пре осам година увели смо веронауку у школи где наша деца уче по моделу Ц, ове смо им године поделили школске торбе, а уочи Васкрса старим особама смо поделили пакете, настојимо помоћи нашем народу колико год можемо – прича заменик начелника општине Окучани и председник ВСНМ-а Синиша Мартиновић.

Свесни ситуације у којој се налазе Срби западне Славоније, Заједничко веће општина помаже бројне активности унутар српске заједнице посебно оне које се тичу образовања на матерњем језику и писмо те верског живота.

– Честитамо православним верницима и становништву Окучана храмовну славу и славу ВСНМ и свакако желимо пуно успеха у даљем раду у којем могу да очекују нашу подршку. Уручили смо данас поклон за децу која похађају школу по Ц моделу, а и раније смо били уз њих те им поклонили торбе и део школске опреме. ЗВО и Срби из источне Славоније ће и даље подржавати све активности људи са овог подручја – рекао је потпредседнк ЗВО-а Ђорђе Ћурчић.

Млади губе идентитет

Очувати српску заједницу и национални идентитет на подручју где превладава старије становништво и где економска ситуација приморава и већински народ на исељавање, проблем је са којим се суочава наша заједница у целој Хрватској.

Српска села западне Славоније након последњег рата остала су пуста, а ретки су млади који негују свој српски идентитет. Горан Ногић има 31 годину и председник је Већа српске националне мањине Нова Градишка, а храм у Окучанима и парохијски дом сматра битним за окупљање и деловање српске заједнице.

– Парохијска сала је значајна, јер немамо никакав простор за окупљање и управо би овом салом добили место одакле могу да делују цивилна удружења и могућност да се покрену садржаји који би обогатили ово место и на крају подигли квалитет живота. Присутна је етномимикрија и асимилација, мали је постотак српског становништва и кроз мешане бракове, све прилике и неприлике људи одступају од свог идентитета и прихваћају идентитет већине и зато могу рећи да не постоји нека заједница младих. Људи се већином баве пољопривредом, реч је о малим газдинствима од пар јутара земље, мало стоке и то је то. У граду у коме ја живим заједница не постоји, није било ни цркве после рата и једноставно генерације су можда и неповратно изгубљене. Зато треба да се ради, да се покрећу организације, институције и да људи полако приступају и укључују се. Све то иде „пужевим кораком“, али у таквој смо ситуацији и морамо ићи корак по корак, напредак је мали, али види се – прича Горан Ногић.

Након литургије и освећења новоподигнутог крста уприличен је и културно-уметнички програм те свечани ручак за све присутне.

Текст преузет са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар