Вуковар: Пјесме посветили јубилеју своје цркве

У организацији Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније пети пут за редом одржана ја манифестација „Деца песници рода свога“ чији је циљ афирмација песништва и лепог писања међу ученицима који наставу похађају на српском језику и писму.

Програм манифестације „Деца песници рода свога“ одржан је у дворани Основне школе „Драгутин Тадијановић“ у Вуковару која је том приликом била испуњена готово до последњег места.

– Велику захвалност дугујемо Министарству културе и информисања Републике Србије које је покровитељ ове наше манифестације. Као и сваке године циљ нам је да овом приликом окупимо ученике седмих и осмих разреда основних школа у којима се настава одвија на српском језику и писму, а наш основни циљ уједно јесте и да подстакнемо ученике да уче и негују свој језик и писмо – истакао је председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

Овогодишња тема конкурса на којег су се пријављивали ученици везана је за осмовековни јубилеј од аутокефалности српске цркве.

– Ми смо и ове године добили велики број радова, имамо 27 песама ученика из седам основних школа. Сваке године одређујемо тему која је везана уз српски народ, а за ову годину опредили смо се за тему везану за јубилеј наше цркве. Оно што је битно у овом конкурсу, инсистирамо да радови буду написани рукописном ћирилицом и на тај начин желимо да негујемо ћирилицу као једно од најсавршенијих писама у свету – нагласила је потпредседница овог мањинског већа Весна Вујић.

Савиним путем кроз представу београдских глумаца

За одабир најбољих ученичких радова била је задужена комисија од четири члана коју су чиниле професорке Милица Стојановић, Весна Вујић, Снежана Шевић и Јадранка Радошевић.

– Ове године одлучили смо да доделимо прво, друго и два трећа места јер заиста нисмо могли тако лако да се одлучимо и изаберемо најлепше песме. Прво место освојила је Тамара Петричевић из ОШ „Негославци“, друго место припало је Доротеји Бијелић из ОШ „Бршадин“, а треће место деле Елена Петровић из ОШ „Трпиња“ и Немања Кесоња из ОШ „Бобота“, док је за најлепши ћирилични рукописни рад одабран ученице Драгане Папак из ОШ „Борово“ – напоменула је Весна Вујић.

Пре доделе признања најбољим ученичким радовима, свој тон овој манифестацији дали су и београдски глумци предвођени песником Миодрагом Јакшићем, сталним учесником ове манифестације.

– Ми смо ове године манифестацији дали допринос једним књижевно-сценским приказом „Савиним путем“, где смо говорили о осамсто година Српске православне цркве и уопште о најважнијим догађајима за српски народ у тих дугих осам векова, а кроз ликове многих знаменитих Срба чије смо мудре мисли и речи уврстили у ову представу како би ова деца са собом понела нешто од тога што су данас овде имали прилику да виде и чују – истакао је Јакшић.

Аутор текста и режије ове представе је Миодраг Јакшић који се у представи појављује и као глумац, а поред њега ту су и глумци окупљени око глумачке дружине „Арте“ Фуад ТабучићАлександра РадаковићБојана Урошевић и Михајло Јакшић, а њима се придружио и ученик вуковарске Гимназије Урош Антић. На крају програма награђеним ученицима и свима онима који су помогли овај програм уручена су признања, те изражена подршка просветним радницима који су у штрајку.

Преузето са: срби.HR

Коментари
  • PRELEPO !

    понедељак, 02. децембра 2019.

Напишите коментар