Отворена изложба „Змијањски вез- свјетско нематеријано насљеђе“

У Теслићу је отворена изложба „Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе“ аутора Данијеле Ђукановић, те одржана радионица змијањског веза.

Ђукановићева, која је музејски савјетник етнолог, одржала је стручно предавање о теми „Методологија уписа нематријалног културног насљеђа на листу нематријалног културног насљеђа Републике Српске и могућностима номинације уписаног елемента на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства“.

Приликом отварања изложбе публици су се синоћ обратили помоћник министра за правне послове у Министарству трговине и туризма Далибор Панић, директор Културног центра Теслић Жељка Драганић Вуковић и извршни директор Здравственог туристичког центра „Бања Врућица“ Горан Божић.

Радионице Змијањског веза реализовала је сарадник Музеја Републике Српске Свјетлана Марковић, а учесници су се упознали са техникама и мотивима у изради веза, симболиком мотива и примјеном традицоналног културног насљеђа у савременом контексту, саопштено је из Музеја Српске.

Изложбу у хотелу „Кардијал“ су организовали Културни центар Теслић и Здравствени турустички центар „Бања Врућица“, у сарадњи са Музејом Републике Српске.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар