ПРИДВОРИЦА – село које жели васкрснути

Херцеговина је несагледива у љепоти, светињама, жртвеницима,… у васкрсењу!

Ни мање земље, нити више тајни.

Придворица је српско херцеговачко село које жели васкрснути!
С Богом је започелa свој препород, из молитве манастира у славу Светог Цара Лазара и светих Косовских ратника. С Видовданом себи враћа отети вид.

Придворица је 76 година била у жалобној тишини, а на православни Божић 2018. године зазвонила су јој славска звона и пред црквом су приложени бадњаци, први пут од Божића 1942. године. Олтар су украсиле мошти њених сељана, конаке монаси манастира Завала, а порту српски народ са свих страна Горње и Доње Херцеговине и Босне поносне.

Једно од најљепших и најбогатијих српских херцеговачких села дочекало је своју горку причу на православни Божић 1942. године. Играни филм „НОЖ“ снимљен је управо по страдању српског народа у Придворици. Пострадало је око божићне трпезе цијело српско село, 147-оро велике и мале чељади.

Претекао је само један дјечак који је био полазник код тетке у другом селу. Од бројне породице Аџић из Придворице спасао се само мали Благоје. Овај дјечак ће 1991. године постати начелник Генералштаба Војске Југославије, заповједник Армије у држави која је управо рушена од истих који порушише његов род, кућу и село.

У Југославији – братства и јединства – о Придворици се ништа није знало, нити смјело знати. На пустој српској земљи злочинац је убирао добро, а у православној цркви гдје је народ спаљен и мучен одмарале су краве истих који су истријебили село на Божић 1942 .

2008. године придворачке мошти су опране и опојане молитвом и тамјаном, црква је обновљена и оглашена новим српским манастиром у Херцеговини.
Сваког Видовдана од тада, ту крај горњег тока ријеке Неретве, све више српског народа жели дочекати славу светог Косова.

Вечерас је у Београду одржана свечана промоција књиге „Придворица – симбол усташког злочина НДХ“, приређене трудом групе аутора поријеклом из Херцеговине. Био је ово данас најважнији догађај у Београду.

Истина нам је потребна да бисмо умјели дочекати и сачувати васкрс Придворице и нашег народа у Херцеговини.

С вјером у васкрсење чекамо оглашење Светих Придворачких свједока православне вјере и живопис њихове свете иконе.

За сада се придворачки манастир Светих Косовских ратника и Цара Лазара, настао из страдања српског народа Горње Херцеговине, уљепшава и гради као двор молитве, а српски народ се око њега изнова збира и преображава.

Преузето са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар