Даница Грујичић на трибинама о НАТО бомбардовању: Циљ је да се дјеци остави здрава околина

Директор Неурохирургије и Клинике за онкологију у Клиничком центру Србије Даница Грујичић рекла је данас да је циљ иницијативне групе за истраживање посљедица НАТО бомбардовања, обнова земљишта, воде и ваздуха да се дјеци остави здрава околина у Републици Српској и Србији.

На јавним трибинама у Сребреници и Братунцу, Грујичићева је нагласила да посљедице НАТО бомбардовања неки негирају, али да постоји група од стотињак научника различитих струка који сматрају да те посљедице ни у Републици Српској ни у Србији нису научно испитане.

Она је рекла да је циљ истраживања доказивање истине о посљедицама НАТО бомбаровања које трпе сви на Балкану, али и Европа зарад интереса неколико најбогатијих људи на свијету.

„Вриједи се борити за истину која треба да доведе до развоја свијести и притиска који треба да доведе до распада злочиначког НАТО савеза“, истакла је Грујичићева.

Грујичићева је додала да је за њу некадашњи предсједник САД Бил Клинтон исти као и Хитлер јер су његове одлуке довеле до уништавања и убијања милиона људи у свијету од посљедица употребе забрањене муниције у БиХ, Србији, Либији, Ираку, Сирији…

„Ми лекари-клиничари смо утврдили повећан број малигних оболења, посебно код деце и Србија има 2,5 пута већи број оболеле деце од малигних болести у односу на европски просек“, навела је Грујичићева.

Она је истакла да се према незваничним европским подацима, највећи број малигних обољења појављује на Балкану гдје је највећи број новоткривених малигних обољења, „што показује да се ту нешто десило што није захватило друге делове Европе“.

„Говори се само о осиромашеном уранијуму, али он представља само део загађења, а други део је хемијски јер су бомбардоване цивилне индустријске зоне, што није имало везе са Косовом, и то показује да је намера НАТО-а била злочиначка, посебно земаља које су то оркестрирале, а то су САД и Велика Британија које су од нас хтеле да направе експеримент“, појаснила је Грујичићева.

Према њеним ријечима, неки стручњаци то су оцијенили као екоцид, односно еколошки геноцид.

Грујичићева је навела да је након тога порастао број обољења од малигних болести и да је Хрватска избила на прво мјесто по броју умрлих од малигних болести, а да је незванично, прошле године пријавила 48.000 новообољелих.

„Сумњамо у тачност регистра оболелих података у Србији из 2015. године. Према незваничним љекарским подацима, у прошлој години било је 58.400 оболелих више него 2017. године, што значи да су новооболели“, указала је Грујичићева.

Она је навела да су малигне болести само један дио јер постоје и друге болести као што је дупло повећан стерилитет код мушкараца у Србији, те аутоимуне болести код младих жена и појава генетских аномалија код дјеце.

Грујичићева је напоменула да то нису нова сазнања и да су о томе већ говорили амерички и други стручњаци.

„Наша идеја је да се на научној основи докаже повезаност са свим овим појавама везано за НАТО бомбардовање и за нека историјска загађења. Ремедијација, односно обнова земљишта вода и ваздуха циљ је рада групе која се бави истраживањем посљедица НАТО бомбардовања и да нашој деци оставимо здраву околину у Српској и Србији“, истакла је Грујичићева.

Она је оцијенила да је то задатак око кога треба да се окупи велики број младих људи и научника „да то изучавају и објављују стручне радове на Западу јер се то сматра доказима, а шта ће политичари урадити то остаје да се види“.

Након излагања о посљедицама НАТО бомбардовања, Грујичићева је одговорила и на неколико питања присутних који су били очевици бомбардовања у Хаџићима код Сарајева и наводили стравичне примјере малигних обољења код неких њихових чланова породице и суграђана након рата.

О посљедицама НАТО бомбардовања по некадашње становнике Хаџића, који су се након потписивања Дејтонског споразума доселили у Братунац, говорио је Винко Лале, секретар Удружења логораша регије Бирач који је живио у Хаџићима и био учесник тих догађаја.

Лале је рекао да је 2,5 пута већа смртност становника Хаџића који су доселили у Братунац у односу на домицилно становништво и да су малигне болести најчешћи узрок смртности.

С обзиром на то да је НАTО 1995. гађао муницијом са осиромашеним уранијум Технички завод у Хаџићима, Грујичићева је рекла да је, према незваничним информацијама, највећа учесталост леукемије код бошњачке дјеце сада управо у Хаџићима.

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске, која је организовала трибине, Војин Павловић захвалио је Грујичићевој што упознаје становништво о размјерама посљедица НАТО бомбардовања и додао да се због тога ово удружење залаже да Републике Српска и Србија никада не уђу у тај, како је рекао, злочиначки савез.

Павловић је нагласио да је бомбардовање изазвало велики број канцерогених обољења са смртним исходом, као и несагледиве посљедице јер људи и даље оболијевају и умиру од посљедица бомбардовања.

Обје трибине биле су изузетно посјећене, иако је данас Лучиндан и слава великог броја породица у овим мјестима. Трибини у Братунцу присуствовао је секретар Амбасаде Русије у БиХ Антон Соколов.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар