АКТУЕЛНО:

Амфилохије: Митрополија није ничија филијала

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да Митрополија црногорско-приморска није ничија „филијала“ и да се нада да европска Црна Гора, ако то стварно хоће да буде, неће озаконити пљачкање храмова цркве Христове.

Митрополит је поручио да само људи који не знају шта је и ко је Црква могу тражити некакву „аутокефалну црногорску цркву“ или „нову православну цркву“, а темељити идентитет секуларне Црне Горе на нечему што је све друго само није Црква значи темељити је на лажи и лажним идејама, на партијској антицрквеној идеологији.

Поводом изјаве предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о СПЦ и „њеној филијали у Црној Гори“, митрополит Амилохије објашњава да је Митрополија црногорско-приморска епископија саборне цркве Христове и да своју „пуноћу цркве Христове“ кроз вијекове остваривала у оквирима Пећке патријаршије – Православне цркве.

– Сигурни смо да Ђукановић памти да је дуго времена сарађивао са овом Црквом /и овим митрополитом/, помагао градњу Храма Христовог Васкрсења, тражио и добио пријем код српског патријарха Павла… Понадали смо се да је то била његова потрага, као Титовог пионира, за Богом и дубљим смислом живота – напоменуо је митрополит Амфилохије.

Он је додао да се на основу онога што Ђукановић сада тврди види да је то и тада, као и сада, био приватни властољубиви политичко-партијски интерес, проглашен за државни интерес Црне Горе и њених „европских вриједности“.

Према његовим ријечима, оптужбе за субверзивну и антидржавну дјелатност и за рушење културе Црне Горе против Православне цркве, која је створила Црну Гору и сву њену културу, морал и духовност, дала јој писмо и књижевност, уродиле су послије рата /1945/ убиством митрополита црногорског, више од 120 свештеника, рушењем цркве Светог Петра на Ловћену, осудом на 11 година затвора митрополита Арсенија и увођењем марксизма као једино важеће науке и религије.

Он је изразио жаљење да „уважени господин Ђукановић покушава да гради идентитет Црне Горе на лажним историчарима који пројицирају послијератну тоталитарну идеологију на претходних хиљаду година историје Дукље, Зете и Црне Горе, као и историју и устројство Православне цркве на њима измаштаном лажном канонском поретку“.

– Да је крштен и да иде у Цркву, знао би да православни хришћани на литургији не исповиједају ни грчку, ни руску, ни српску ни црногорску ни било коју националну Цркву, него вјерују „у једну, свету, саборну и апостолску Цркву“ Христову и да је за хришћане битно да припадају тој Цркви Божијој, а не какав је њен спољашњи поредак условљен историјским збивањима – каже митрополит.

Он је подсјетио да свако частан и разуман зна и признаје да у некадашњој Зети, данашњој Црној Гори, како историјски, тако и канонски, 800 година постоји јединствена православна црква коју је основао архиепископ жички Свети Сава 1219. године.

Митрополит је указао да такозвано обнављање „аутокефалне црногорске цркве“ /1993/ представља авантуру групе црквених делинквената, која, као и друге невладине организације, нема никакве везе са изворном црквом у Црној Гори, као ни са васељенском Православном црквом.

Владика Амфилохије се нада да европска Црна Гора неће Приједлогом закона о слободи вјероисповијести озаконити предвиђено пљачкање храмова Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори саграђених до 1918. године.

– Посебно се надамо да господин Ђукановић неће као човјек, државник и изворни Црногорац, дозволити себи да изгуби образ оваквим безакоњем и нељудским антиевропским чином – закључује владика Амфилохије.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар